open-navfaktor-logo
search
Podijelili fotografije
Svjetski fotoreporteri o nagradi Handkeu: Bili smo u Bosni i znamo da je počinjen genocid
Poznati fotoreporteri, koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva i drugih dijelova BiH, pridružili su se osudama zbog dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu i negatoru genocida Peteru Handkeu. Na Twitteru su objavili autorske fotografije koje svjedoče o genocidu i svim brutalnostima iz perioda agresije na BiH uz hastagove (oznake) #NobelPrize #Handke #BosniaWarJournalists
11.12.2019. u 11:41
get url
text

Sinoćnja dodjela Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom piscu i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu naišla je na veliki broj kritika i osuda iz cijelog svijeta. Poznati fotoreporteri, koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva i drugih dijelova BiH, pridružili su se ovim osudama te na društvenim mrežama objavili autorske fotografije koje svjedoče genocidu i svim brutalnostima iz perioda agresije na BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su podijelili svoje fotografije i poruke na društvenoj mreži Twitter uz hastagove (oznake) #NobelPrize #Handke #BosniaWarJournalists.

Inicijativa i poziv ratnim fotoreporterima da objave svoje fotografije iz BiH, urađene tokom rata 1992-1995, potekla je od Petera Maassa.

Fotoreporter Santiago Lyaon, koji je ranjen na dužnosti tokom rata u Bosni, poručio je kako je ovo velika sramota za Nobelovu nagradu i samog Handkea.

- Sramota za Nobelovu nagradu i sramota za Handkea zbog njegove sljepoće i svjesnog poricanja genocida u Bosni. Bio sam tamo kao fotoreporter i vidio iz prve ruke - poručio je Lyon.

Podijelio je fotografiju na kojoj se može vidjeti mrtva žena na jednoj od sarajevskih ulica, a uz fotografiju stoji u opis: "Žena koju je ubio srpski snajperista, juni 1992. godine."


Fotoreporterka Nina Berman podijelila je fotografiju žene muslimanke, žrtve silovanja tokom rata u BiH, koju je zabilježila u bolnici u Tuzli. Berman je napisala kako su "Srbi u ratu silovanje koristili kao strategiju u vršenju etničkog čišćenja".

Još jedan svjetski poznati ratni fotoreporter Ron Haviv, čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, podijelio je svoju fotografiju zabilježenu u Bijeljini, u martu 1992, na kojoj se vidi kako pripadnik Arkanovih tigrova nogom udara ubijene civile.

- Etničko čišćenje, 2. mart. 1992. godine, srpski paravojni vojnici paznati kao Arkanovi tigrovi, Bijeljina, Bosna. Muslimanske civilne žrtve Abdurahman i Hamijeta Pajaziti, Ajša Šabanović - napisao je Ron Haviv ispod svoje fotografije.


Anthony Loyd, fotoreporter lista "The Times", pratio je ratna dešavanja u BiH, Kosovu, Afghanistanu, Iraku, Čečeniji, Sierra Leoneu, Libiji i Siriji.

U povodu dodjele Nobelove nagrade Handkeu, na Twitteru je podijelio fotografiju žene u poderanoj haljini, uz opis da je riječ o ženi koja je pronađena pored puta, nakon sedmica provedenih u srpskom logou.

- Mi koji smo tamo bili, znamo i sjećamo se ratne stvarnosti - napisao je Loyd.

Fotoreporter Javier Bauluz podijelio je fotografiju dvoje bosanskih mališana iza kojih se može vidjeti groblje, a poruku je napisao na engleskom i španskom jeziku.

- Bio sam tamo (u BiH) kao ratni reporter. Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je poput lažne vijesti. Svi znamo da je tamo (u Bosni) bio genocid - napisao je Bauluz.

Roger M. Richards, fotoreporter i režiser koji je u Sarajevo došao 1992. godine i ostao dugo nakon opsade, autor filma "Sarajevske ruže" (Sarajevo Roses), podijelio je više fotografija koje tematizuju ratna dešavanja u BiH, a u povodu skandalozne dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

Među njima je fotografija zabilježena u Potočarima 2009. godine, na 14. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada su ukopane 534 žrtve genocida.

- Kolektivna dženaza 2009. godine 534 žrtve (među više od 8.000) bosanskih muškaraca i dječaka ubijenih od strane snaga Miloševića-Karadžića-Mladića - napisao je Richards ispod fotografije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.