open-navfaktor-logo
search
Diplomatski skandal
Svijet bruji, Dodik i Tužilaštvo BiH šute: Ukrajina traži odgovore o ikonokradici
Diplomatski skandal zbog poklona koji je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uručio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, sve je većih razmjera. Brojni mediji u svijetu su izvijestili o tome, a jedna od glavnih tema u ukrajinskim medijima danas je upravo taj događaj. 
18.12.2020. u 11:09
get url
text

Dodik je Lavrovu poklonio ikonu staru 300 godina. Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Ukrajinska ambasada obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Od naše države traže objašnjenje. Kako se ikona našla u BiH, pitaju Ukrajinci. Prema njihovim tvrdnjama radi se o zaštićenom nacionalnom blagu te zemlje. 

- Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama - najavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

 

Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine navodi da su za sve saznali iz medija, a da autentičnost i porijeklo ikone dokazuje pečat na njenoj poleđini. Pečat je iz 1920. godine, a pripada Ukrajinskom komitetu za kulturu. Barem tako navode njihovi mediji i zvanični diplomatski izvori. 

- Želimo objašnjenje kako se ikona uopće našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru - izjavio je Nikolenko.

Skandal su komentirali i iz Ukrajinske pravoslavne crkve. 

Incident u Sarajevu je politička gesta prema Rusiji, navode. 

- Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari - izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Brojni ukrajinski mediji danas izvijestili o skandalu. Ukrajinski portal "Apostrophe", piše kako je ukrajinska vojska 2019. godine u mjestu Širokino, Donjecka regija, otkrila vrijednu zbirku umjetničkih djela koja su se smatrala izgubljenim.

Interesantno je kako se ukrajinski mediji poput cacds.org i Depo.ua povezuju ovaj skandal sa onim iz septembra kada je Maria Zakharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, izazvala diplomatski skandal svojom šalom upoređujući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Washingtonu sa scenom iz filma "Sirove strasti", prenosi N1.

Oni navode da "ovakvo ponašanje ruskog ministra vanjskih poslova i diplomatski incident u BiH nije izuzetak od pravila, već norma moderne kremaljske diplomatije".

Ukrajinski Centar za studije vojske, konverzije i razoružanja tvrdi da posljednja posjeta Sergeja Lavrova Balkanu tokom koje je dao brojne "tradicionalne izjave s elementima zastrašivanja i ucjene", koje su "trebale pokazati da Moskva ima utjecaj na BiH, a posebno na njene odnose s EU i NATO-om, doživjela diplomatski šamar nakon što su članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda Komšić i Džaferović bojkotovali susret sa njim".

Na taj način, navodi Centar, sva pažnja međunarodne zajednice bila je usmjerena na "malu" BiH umjesto na "veliku" Rusiju.

U kontekstu ekonomske i sistemske krize u Rusiji, Depo.ua tvrdi da je Kremlj izgubio priliku da pruži bilo kakvu adekvatnu podršku Srbima na Balkanu. Razlog tome je, kako tvrde, učinak ruske diplomatije u regionu koja je poticala revanšistički osjećaj među Srbima i provocirala sitne svađe između susjednih naroda, koji su nedavno započeli proces pomirenja nakon krvavog rata.

Tu se postavlja prirodno pitanje - da li balkanski Srbi zaista trebaju takve "saveznike", zapitao se autor teksta Depo.ua te dodao da želi vjerovati da nijedan član Predsjedništva BiH neće doći na sljedeći sastanak s Lavrovom.

O diplomatskom skandalu, tačnije o vrlo mogućoj krađi ukrajinskog zaštićenog nacionalnog blaga - ikone, Milorad Dodik za sada šuti. Niti riječ o tome nije rekao. Opravdano se postavlja pitanje da li je ruska strana znala sve u vezi s poklonom i koliko imaju prste u tome, a s ciljem provokacije ili slanja neke vrste poruke Ukrajini. 

Ikona za sada nije zaintrigirala ni Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić. Iako su skloni "formirati predmet" na osnovu medijskih napisa, ovog puta muk. Radi se o po svoj prilici o ozbiljnom krivičnom djelu u čiju će istragu morati biti uključene i međunarodne policijsko-istražne asocijacije. Po svoj prilici, INTERPOL će morati biti uključen u istragu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.