open-navfaktor-logo
search
Sjajna i nemirna desetka
Svi incidenti: Mitraljezac Misimović "izrešetao" Sušića, "prodao" saigrače, Ćiro Blažević ga optužio za izdaju
Zvjezdan Misimović, nekadašnji fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, imao je sjajnu igračku karijeru.
19.11.2020. u 20:49
get url
text
get url
text

Jedan je od najboljih veznjaka koje je naša zemlja imala, a posebno pamtimo vremena kada je u tandemu sa Edinom Džekom harao Bundesligom.

No, kroz karijeru su ga pratile brojne afere, a sa incidentnim situacijama nastavlja i sada, kada je okačio "kopačke o klin".

Tako se sinoć pojavila informacija da je pred utakmicu Zmajeva sa Italijom, tokom dana u hotelu imao sukob sa selektorom Duškom Bajevićem, a malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog obračuna...

Bajević "u sendviču" između Misimovića i Pilava

A Bajević nije prvi selektor Zmajeva s kojim je Misimović imao "problema". Vratimo li se malo u prošlost, sjetit ćemo se da je Misimović "prodao" saigrače, da ga je Miroslav Ćiro Blažević optužio za izdaju, da se oprašao od reprezentacije uvrijeđen jer je ostao bez kapitenske trake, da je kao mitraljezac Joja iz partizanskih filmova "izrešetao" Safeta Sušića...

Sve je počelo 2006. godine. Nezadovoljni stanjem u FSBiH naših 13 standardnih reprezentativaca, među kojima i Misimović, potpisali su pismo u kojem su tražili velike promjene, odnosno odlazak tadašnjih čelnika Saveza. Vođa "bune", koju su podržali javnost i navijači, bili su Sergej Barbarez i Emir Spahić. Međutim, Misimović se nedugo potom predomislio i povukao svoj potpis, te na taj način "prodao" saigrače.

Dvije godine poslije, kada su se u reprezentaciju vratili potpisnici pisma, a kormilo bh. tima preuzeo Meho Kodro, te kapitensku traku dao Spahiću, u Savez je stiglo pismo iz Njemačke u kojem je Misimović objasnio da se oprašta od reprezentacije (tada se nagađalo da se na ovaj potez odlučio jer se nije mogao pomiriti sa činjenicom da je ostao bez kapitenske trake).

Godinu kasnije Misimović je ponovo dospio na naslovnice, ne samo bh. nego i evropskih medija. Tadašnji selektor Miroslav Ćiro Blažević optužio ga je za izdaju u baražu protiv Portugala.

VEZANI TEKST - Bajević odobrio akciju, ali...: Zbog ležernosti FSBiH ostajemo bez talentovanih fudbalera?

Ćiro je tada tvrdio da je Misimović odigrao ispod prosjeka u prvom meču u Lisabonu, a da je potom odglumio povredu (nije igrao revanš na Bilinom polju, a nekoliko dana kasnije nastupio je u Bundesligi).

- Ja sam sve vrijeme bio kategoričan da je Misimović u Lisabonu odigrao ispod nivoa, to je činjenica. Ovo da je bio povrijeđen za Zenicu je šuhveli i budali - rekao je tada Ćiro, dodavši:

- Da si bio ono što jesi, mi bismo otišli na Svjetsko prvenstvo. Mi nismo zaslužili da ispadnemo. Sine, ako je to tvoj uvjet, ja odlazim, odlazim radi tebe, ti si važniji ovoj reprezentaciji od mene. Selektora ima na sve strane, a takvih igrača ne.

Vidio sam Misimovića u petak na treningu. Bio je odsutan, samo je hodao. Moja je greška što ga nisam ništa pitao. Podsjećao me na ubicu kojeg su angažovali da ubije, ali zbog savjesti se borio sam sa sobom. Neko ga je dobro raz..bao, ali to, hvala Bogu, nisam bio ja. Sa svima sam znao biti grub, ali nikada s njim - ispričao je tada Ćiro Blažević.

Treći selektor s kojim je Misimović imao problem je Safet Sušić. Na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bjelorusije, legendarni Pape ostavio je veznjaka na klupi, a u igru ga je uveo u drugom poluvremenu. Misimović je zbog toga "poludio", toliko da je, nakon što je u 87. minuti postigao gol za pobjedu (1:0), "uzeo" u ruke "mitraljez" i "izrešetao" kompletnu klupu naše selekcije, a selektoru poručio "fuck you"! U najmanju ruku neprofesionalno i skandalozno!

Zanimljivo, na spomenutoj utakmici u svečanoj loži sjedio je Bajević, koji je tada uživo mogao svjedočiti Misimovićevom izljevu bijesa. Posljednjih godina Bajević je bio član Odbora za posredovanje i savjetovanje Fudbalskog saveza BiH, a 2011. godine, kada je FSBiH supendovan od UEFA-e i FIFA-e, aktivno se uključio u rad Komiteta za normalizaciju i uradio veliki posao u skidanju suspenzije.

Između sukoba sa dva selektora reprezentacije, uspio se zamjeriti i treneru Galatasaraya Gheorgheu Hagiju, zbog kojeg je morao otići iz istanbulskog giganta.

Za razliku od Misimovića, čiju karijeru su obilježile afere, o karakteru Duška Bajevića najbolje svjedoči jedna situacija iz 2007. godine kada je bio trener Crvene zvezde.

Njegov boravak u Beogradu ostao je upamćen i po tome što je usred utakmice protiv Vojvodine, tačnije u 70. minuti, napustio klupu Zvezde. Tom potezu prethodilo je negodovanje navijača koji su s tribina glasnim skandiranjem tražili njegov odlazak. Bajević ih je poslušao i usred utakmice otišao je s klupe... Džentlmenski!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.