open-navfaktor-logo
search
Odluka
Svi građani BiH koji dođu iz inostranstva moraju u izolaciju
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, premijeri Federacije i Republike Srpske Fadil Novalić i Radovan Višković te resorni ministri i predstavnici nadležnih institucija u BiH, sastali su se danas u Doboju, gdje je bilo riječi o mjerama i planovima u vezi s pandemijom koronavirusa. 
13.03.2020. u 19:18
get url
text

Između ostalog, donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva moraju ići u izolaciju u trajanju od 14 dana. Odluka stupa na snagu 16. marta u šest sati. 

Rješenje koje se odnosi na izolaciju građanima će na granici izdavati sanitarni inspektori, koji će u zavisnosti od mjesta prebivališta građana obavještavati i nadležne domove zdravlja. Građani će imati obavezu da se jave u svoj dom zdravlja čim stignu na odredište. 

- BiH se nalazi na samom početku borbe protiv koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravlje bh. građana. Ali, isto tako, prijeti da ugrozi ukupan privredni život u BiH - kazao je Tegeltija. 

Na današnjem sastanku u Doboju zaključeno je da su "institucije u BiH reagirale blagovremeno". 

- Donijele su adekvatne mjere u borbi protiv ovog virusa i zbog toga se epidemija koronavirusa u BiH nalazi pod kontrolom - zaključio je Tegeltija. 

Ocijenjeno je kako se najveći broj građana ponašao u skladu sa preporukama institucija, ali da ipak ima i onih koji nisu, te je ponovo upućen apel građanima da se pridržavaju uputa koje dolaze iz institucija, prije svega iz zdravstvenih. 

- Bosna i Hercegovina će redukovati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati promet roba i građana, a kako bi pojačali kontrolu i osigurali prisustvo sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata, jer danas to nije slučaj - rekao je Tegeltija. 

U BiH će biti uspostavljena dva štaba koji će svakodnevno nadgledati situaciju i predlagati institucijama donošenje odgovarajućih mjera. Na čelu štaba koji će se baviti zdravstvenim mjerama će biti ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević. Drugi štab bavit će se pitanjima privrede i ublažavanjem posljedica koronavirusa na ekonomiju u državi. Na čelu štaba bit će ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. 

- Na dnevnoj osnovi ćemo procjenjivati da li je potrebno uvoditi nove restriktivne mjere ili je eventualno potrebno smanjivati broj restriktivnih mjera - kazao je Tegeltija. 

Novalić je potvrdio da na aerodromima u Sarajevu i Tuzli postoji stroga kontrola putnika te da se koriste termalne kamere. 

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, ministarica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak i drugi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.