Nobelov skandal

Švedski sud osudio Jean-Claudea Arnaulta na dvije godine zatvora zbog silovanja

Objavljeno: 01.10.2018. u 12:52

Kriza je prinudila Švedsku kraljevsku akademiju da otkaže dodjelu Nobelove nagrade za književnost koja bi trebala biti objavljena u ovom mjesecu, a 18 njenih članova podnijelo je ostavke

Jean Claude Arnault

Švedski sud u ponedjeljak je proglasio francuskog fotografa Jean-Claudea Arnaulta, u središtu skandala koji potresa tijelo za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, krivim za silovanje i osudio ga je na dvije godine zatvora.

Arnault (72), optužen je po dvije tačke za silovanje pred sudom u Stockholmu. Sud ga je oslobodio jedne tačke optužbe.

Kriza je prinudila Švedsku kraljevsku akademiju da otkaže dodjelu Nobelove nagrade za književnost koja bi trebala biti objavljena u ovom mjesecu, a 18 njenih članova podnijelo je ostavke, prenosi Reuters.

Arnault, optužen po dvije tačke za silovanje koje datiraju iz 2011. godine, negira navode iznesene protiv njega. Tužiteljica Christina Voigt izjavila je da su dokazi protiv Arnaulta "čvrsti i dovoljni za krivični progon".

Fotograf, koji je dobro poznat u Švedskoj, oženjen je za članicu Švedske kraljevske akademije.

- On tvrdi da je potpuno nevin po svim navodima protv njega - izjavio je Arnaultov advokat, Bjorn Hurtig.

- Ne dijelim stav tužbe da su dokazi čvrsti. Svjedočenja se razlikuju, nema tehničkih dokaza, nema direktnih izjava svjedoka o dešavanjima iz daleke prošlosti - kazao je.

Dvije optužbe za silovanje podnijela je ista žena, čiji identitet nije objavljen, prenosi BBC.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije