open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Švedska javila o 200 slučajeva zaraze nakon druge doze vakcine
Približno 200 slučajeva COVID-19 zabilježeno je među pojedincima koji su primili dvije doze vakcine i 6.000 slučajeva među onima koji su primili jednu dozu, objavila je švedska Agencija za javno zdravstvo u utorak.
30.03.2021. u 16:33
get url
text
get url
text

Ta zemlja koristi tri vakcine u svojoj kampanji vakcinacije, od farmaceutskih firmi Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Zaključno s petkom, više od milion Šveđana primilo je prvu dozu i više od 447.000 primilio je dvije doze, sudeći po posljednjoj statistici Agencije za javno zdravstvo.

Dvije trećine od 6.000 ljudi koji su testirani pozitivno na COVID-19 nakon prve doze razboljeli su se u roku od dvije sedmice nakon što su vakcinisani, prije nego što je njihovo tijelo imalo vremena da stvori zaštitu.

Među onima koji su primili dvije doze, 200 je testirano pozitivno u roku od dvije sedmice ili kasnije nakon što im je ubrizgana druga doza.

- Nijedna vakcina ne pruža stopostotnu pomoć. Kada je riječ o vakcinaciji protiv COVID-19, prve analize ukazuju da je broj zaraza u Švedskoj u skladu s očekivanim. 

Bitno je da se svi pridržavaju trenutnih pravila i preporuka za smanjenje širenja COVID-19. To se također primjenjuje na ljude koji su vakcinisani – navodi vodeći državni epidemiolog Anders Tegnell u saopćenju za javnost objavljenom u utorak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.