Ponedjeljak, 26.02.2024.
h

Svečanost za rođendan bh. prijestolnice: Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Uručenje Šestoaprilskih nagrada Grada Sarajeva predstavljao je centralni dio svečane sjednice Gradskog vijeća, koja je upriličena povodom obilježavanja 555. rođendana bh. prijestonice, odnosno Dana grada Sarajeva.  

Ovogodišnji laureati su Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva, Udruženje „Fama Metodologija“ za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, te Edin Dervišhalidović, odnosno Dino Merlin, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti.

Uime udruženja “Haber“ nagradu je primio predsjednik Omer Hadrović. Ovo udruženje već 10 godina producira dokumentarne filmove i izdaje knjige kojima nastoji sačuvati od zaborava sve zločine sa kojima su se suočavale Sarajlije za vrijeme agresije na našu zemlju.

- Ovo nije samo nagrada za udruženje “Haber“, nego za sve borce i građane Sarajeva. Dali ste nam “vjetar u leđa“ da uradimo još filmova, kako bi sačuvali od zaborava sve ono što nam se dešavalo u toku agresije – kazao je Hadrović.

Udruženje “Fama Metodologija“ se, kroz svoje aktivnosti, zalaže za prenos znanja, zaštitu ljudskih prava i sve pozitivne ljudske vrijednosti, a protiv netolerancije, terorizma i slično. Javnost ih je upoznala kroz projekat interaktivne mape opsade grada Sarajeva. Nagradu je primila lider “Fama Tima“ Suada Kapić.

- Uspjeli smo stvoriti nematerijalno naslijeđe svijeta. Naša interaktivna mapa opsade je ušla među 300 najznačajnijih naučnih institucija u svijetu – napomenula je Kapić.

Evropsko vrijeme

Sav umjetnički opus, brojne nagrade u BiH i regionu, himna BiH "Jedna si jedina", uvrštavanje na Bilboardovu listu World Music, predstavljanje BiH na takmičenju Eurosong samo su neki od argumenata koji su Dinu Merlina kandidovali za Šestoaprilsku nagradu.

- Na nama je da podesimo satove na evropsko vrijeme, da učinimo sve kako bi nam bolja budućnost bila manje na usnama, a više u djelima. Iskoristimo mogućnosti koje su pred nama – poručio je Dimo Merlin.

 

 

Također, uručena je i nagrada Počasni građanin Sarajeva, koja je dodijeljena holandskom naučniku Edmondu Offermannu. Povod za uručenje titule počasnog građanina Sarajeva je nastojanje ovog svjetski uglednog naučnika iz oblasti nuklearne fizike da pomogne gradu u kojem je rođena njegova supruga. S tim ciljem je poklonio donaciju vrijednu 7,5 miliona eura, odnsono oko 15 miliona KM, namijenjenu obnovi sarajevske žičare.

- Moja prva posjeta Sarajevu je bila 1988. godine, kada sam se zaljubio u njegove ljude i njihove manire. Svakim narednim dolaskom počeo sam se sve više diviti njegovoj jedinstvenosti, koja se ogleda u svim njegovim različitostima - naglasio je Offermann.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Sarajeva svojim prigodnim obraćanjem otvorio je predsjedavajući GV Igor Gavrić. U svom govoru on je podsjetio na činjenicu da su se neki od najznačajnijih događaja za grad Sarajevo desili upravo na današnji dan.

Polje oko dvora

Spomenuo je da je Grad uspostavljen 1462. godine i da ga je osnovao turski namjesnik Isa-beg Ishaković, davši mu ime Saraj Ovasi, u značenju "polje oko dvora". Podsjetio je i na 6. april prije 72 godine, kada je grad oslobođen od višegodišnje fašističke okupacije, ulaskom partizanskih jedinica u Sarajevo.

Ipak, posebnu pažnju posvetio je onom 6. aprilu od prije 25 godina, odnosno danu kada je počela najduža opsada nekog grada u historiji ratovanja. U toku te opsade, osim svih ostalih nedaća koje su zadesile njegove građane, ubijeno je više od 11.000 ljudi, od čega oko 1.500 djece.

- Zločinci su svojim terorom stvorili žrtve, ali su stvorili i heroje, koji su uspjeli odbraniti grad i njegov duh suživota – istakao je Gavrić.

Okupljenim zvanicama obratio se i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Podsjetio je da je u agresiji koja je počela 1992. godine potpuno uništena i zgrada u kojoj je održana svečana sjednica, Vijećnica, koju su zapalili srpski zločinci sa brda i u kojoj je izgorjelo više od dva miliona knjiga. Ipak, uprkos svemu, Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničnosti, dodao je Skaka.

- Ako čovječanstvo traga za odgovorom kako prevazići kulturološke razlike, onda je Sarajevo svjetionik kako to uraditi – istakao je Skaka.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh