open-navfaktor-logo
search
"Načelo opreza"
Sve više zemalja obustavlja vakcinisanje AstraZenecom
Norveške zdravstvene vlasti saopćile su danas da iz opreza obustavljaju primjenu AstraZenecinih vakcina protiv COVID-19, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvještaja o slučajevima zgrušavanja krvi.
11.03.2021. u 16:24
get url
text

- Uvodimo pauzu u Norveškoj u vakcinisanju AstraZenecom - rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na konferenciji za medije.

To je načelo opreza, kazao je Bukholm, dodajući da zasad nema dokaza o povezanosti vakcina englesko-švedskog laboratorija i slučajeva tromboze prijavljenih u Danskoj, od kojih se jedan završio smrću.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku nešto ranije, pozivajući se također na načelo opreza.

To je dosad osam evropskih zemalja koje su to učinile. Ranije su vakcinisanje obustavile Austrija, Estonija, Litvanija, Luksemburg i Latvija.

Austrijsko regulatorno tijelo za lijekove suspendiralo je korištenje jedne serije AstraZenecine vakcine nakon što je kod četvero pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Medicinska sestra (49) u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi deset dana nakon primanja vakcine, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Drugoj medicinskoj sestri iz Zwettla, koja ima 35 godina, dijagnosticirana je plućna embolija kod koje se stvaraju začepljenja arterija u plućima. Ona se oporavlja.

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) zabranila je u četvrtak u cijeloj zemlji upotrebu serije vakcine AstraZeneca protiv COVID-19 zbog ozbiljnih neželjenih efekata nakon vakcinacije.

AIFA je saopćila da se zabrana odnosi na seriju ABV2856, dodajući da bi mogla razmotriti dodatne mjere, ako budu bile potrebne, u koordinaciji s Evropskom agencijom za lijekove (EMA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.