open-navfaktor-logo
search
Borba za doze
Sve veća drama oko vakcina: AstraZeneca otkazala sastanak; Iz Evropske unije traže: Objavite ugovor!
AstraZeneca odustala je od sastanka zbog smanjenih isporuka vakcina protiv koronavirusa u Evropskoj uniji, čime je produbila krizu s Briselom.
27.01.2021. u 15:39
get url
text

Evropska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi EU vakcinom protiv COVID-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu evropski dužnosnik.

Proizvođač vakcina AstraZeneca odbio je prisustvovati sastanku najviših dužnosnika EU-a zakazanom za večeras usred eskalirajućeg spora oko problema u distribuciji i proizvodnji vakcine, izjavio je dužnosnik Komisije za Politico.eu.

Otkazivanje je uslijedilo nakon eksplozivnog intervjua s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom u utorak navečer, u kojem je inzistirao na tome da kompanija nema ugovornu obavezu, već "najbolji napor" da opskrbi EU svojom vakcinom.

Umjesto na sastanku, kompanija će odgovoriti pisanim putem na zahtjev povjerenice za zdravstvo Stelle Kyriakides za više informacija, rekao je dužnosnik Komisije.

AstraZeneca nije odmah potvrdila ovaj plan.

Komisija zahtijeva više informacija o predviđenom smanjenju isporuka EU za 60 posto u prvom tromjesečju 2021. godine.

Dužnosnik Komisije rekao je da je kompanija imala sporazum o "najboljim naporima" oko isporuka, ali je potpisala ugovor o kupovini unaprijed koji uključuje obavezu da ima proizvodni kapacitet za isporuku doza.

Soriot je izjavio da ugovor potpisan s Evropskom unijom o isporukama vakcina nije obavezujući i pozvao evropske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive.

On je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

- Obavezali smo se da ćemo dati sve od sebe, ali nema garancije da ćemo uspjeti - istakao je.

Evropska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 miliona doza vakcine, a ta britansko-švedska kompanija u međuvremenu objavila je da će kasniti s proizvodnjom iako joj vakcina na nivou EU-a još nije ni odobrena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.