open-navfaktor-logo
search
Politika
Sve SNSD-ove blokade: Ne bi bio prvi put da novac i interes prekine njihov bojkot
Stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, predvođene SNSD-om, krajem jula su počele blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine jer je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.
03.09.2021. u 07:51
get url
text

Ovo nije prva blokada koju provodi SNSD, a kao i neke prethodne, vjerovatno će biti okončana zbog novca. U to su uvjereni i parlamentarci i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH iz prostog razloga što bi nastavak blokada značio da BiH ostaje bez ikakvog finansiranja, a zvaničnici i "njihovi" kadrovi bez plaća.

VEZANI TEKST - Istječe privremeno finansiranje, sindikat i zastupnici uvjereni: Iz RS-a će prekinuti blokadu zbog svojih plaća

Novac je okončao i blokadu 2015. godine. Parlamentarci iz SNSD-a su te godine u više navrata napuštali i bojkotovali sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH jer nije podržavan njihov zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića (SDA) sa mjesta predsjedavajućeg Zastupničkog doma uz obrazloženje da je "prikrivao ratne zločine počinjene nad Srbima".

Iste godine je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo naredbu o neprovođenju istrage protiv Džaferovića, a iz SNSD-a su nastavili sa bojkotom. Blokirali su i rad Doma naroda Parlamenta BiH.

Bojkot je iznenada prestao kada je trebalo usvojiti set zakona o akcizama, što je bio uvjet za tranšu novca od Međunarodnog monetarnog fonda, a bez njihovih glasova bi "pao" jer ne bi bilo dovoljno glasova iz RS-a.

U više od godinu dana dugoj blokadi SNSD je držao institucije BiH i nakon izbora 2018. godine. Nije bio moguć rad Parlamenta BiH niti formiranje Vijeća ministara BiH jer je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, odbijao poslati Godišnji akcioni plan BiH (ANP) za NATO. Blokada je riješena u decembru 2019. godine kada je dogovoreno da se u NATO štab pošalje dokument pod nazivom "Program reformi". Prethodno je SNSD odlučio popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bez kojih nije bio moguć rad Parlamenta. To je učinjeno nakon što su zatražene izmjene Poslovnika o radu kojim bi se onemogućilo da jedna stranka blokira rad zakonodavne vlasti.

VEZANI TEKST - Zbog SNSD-ovih blokada banke iz BiH i dalje iznose novac u inostranstvo

I u 2020. godini Milorad Dodik je najavio blokadu institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH po kojoj se svo poljoprivredno zemljište u RS-u smatra imovinom Bosne i Hercegovine. Tada je NSRS donio i zaključak o obustavi rada predstavnika RS-a u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Ista sjednica ostat će upamćena po početku Dodikovog govora, kada je rekao "Goodbye BiH, welcome RSexit".

Ipak, isti taj mjesec su iz RS-a bili na sjednici Doma naroda, a Dodik je učestvovao na sjednici Predsjedništva BiH. Napomenimo da je ovo bila izborna godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.