open-navfaktor-logo
search
Akademija u Mostaru
Sve jasnije opredjeljenje za javne univerzitete, privatni osnovani zbog profita vlasnika
U sklopu obilježavanja 43. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, najstarije visokoobrazovne ustanove u Hercegovini, u Centru za kulturu Mostar, održana je svečana akademija.
12.02.2020. u 20:30
get url
text

Prisustvovale su brojne zvanice iz akademskog, političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH. Odluka o osnivanju Univerziteta "Džemal Bijedić" donesena je 11. februara 1977. godine, a ova visokoškolska ustanova je službeno osnovana 14. februara i tada je Mostar postao 18. jugoslavenski univerzitetski grad.

Prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" ovom prilikom je, govoreći o tradiciji i kvaliteti ove javne ustanove, istaknuo kako Univerzitet danas čini osam fakulteta i pet univerzitetskih studija.

{$galerijaFotografija}

- To je stabilan javni univerzitet, univerzitet sa tradicijom, akreditovan i reakreditovan univerzitet, univerzitet sa infrastrukturom, otvoren univerzitet sa značajnom međunarodnom saradnjom. Univerzitet trenutno ima potpisane sporazume o razmjeni studenata i nastavnika sa 32 univerziteta u zemljama Evropske unije, u sklopu "Erasmus plus" programa, na kojima studenti mogu da provedu jedan do dva semestra na partnerskim univerzitetima. Također, imamo saradnju sa 12 visokoškolskih institucija iz Republike Turske u okviru Mevlana programa razmjene studenata i nastavnog osoblja. Treba dodati da Univerzitet trenutno učestvuje u 11 projekata finansiranih od strane Evropske unije - istaknuo je Zlomušica.

Ocijenio je da je pored naučno-istraživačkog rada i transfera znanja, edukacija najvažniji dio misije Univerziteta.

- Dostignuća i benefiti današnjih modernih društava baziraju se na znanju i osnovnim demokratskim vrijednostima, ne na klijentelizmu i konformizmu. Jedino obrazovanje i znanje, i to kvalitetno obrazovanje, može obezbijediti u različitim kombinacijama i opcijama da BiH zauzme mjesto među uspješnim zemljama svijeta - poručio je rektor Zlomušica.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, koji je istaknuo kako je potrebno da finansiranje Univerziteta od njegovih osnivača, ali i drugih nivoa vlasti, dostigne najmanje 50 posto od ukupnih prihoda Univerziteta, što će se vrlo brzo i ostvariti, imajući u vidu mjere koje su poduzete zadnjih godina.

- U ovakvim uvjetima obrazovanja, Univerzitet, osim sredstava iz budžeta, mora početi ostvarivati prihode od istraživanja i saradnje sa privredom i državnim institucijama. Značajna su sredstva na raspolaganju univerzitetima i institutima za istraživačke projekte, koji se finansiraju iz raznih fondova - rekao je Špago.

Posebno je napomenuo da se posljednjih decenija u cijeloj Evropi ulažu veliki napori na izgradnji sistema visokog obrazovanja, pri čemu su se mnoge države jasno opredijelile za javne univerzitete.

- Privatni univerziteti u Evropskoj uniji nisu smatrani opcijom za masovnije obrazovanje i istraživanje, a pogotovo ne kod nas, imajući u vidu da su kod nas privatni univerziteti osnovani uglavnom zbog profita vlasnika - poručio je Špago.

Akademiji je prisustvovao i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko koji je tom prilikom pozvao mlade da se školuju i svoju budućnost grade u BiH.

- Znanje je imanje i zato sam došao danas u Mostar da kažem da ovi mladi ljudi imaju mogućnost da napreduju da imaju dobru karijeru ako se budu dobro školovali i ako budu ovdje gradili budućnost - kazao je Inzko.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su nagrade i priznanja za doprinos razvoju mostarske visokoškolske ustanove te rektorove nagrade za 15 najboljih studenata.

43. godišnjica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, 12.02.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.