open-navfaktor-logo
search
Čime se bavi Skupština KS
Suzu da pustiš: Koji zastupnici su u "golubarniku", koji u kancelariji s fikusom, ko pravi "pidžama parti"
Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, na Facebooku je objavio "toplu ljudsku priču" o teškoj sudbini zastupnika u KS. Drama je, naime, u tome gdje će koja stranka, odnosno klub biti smješten, po kojekakvim "golubarnicima" ili velikim lijepim i udobnim kancelarijama. Napomene radi, sjednice su im i dalje online. 
Merima Čustović
24.02.2021. u 12:37
get url
text

- Pošto vidim da skoro niko ne čita duge i analitičke tekstove i ne prati inicijative, evo malo običnog mahalanja - započinje priču zastupnik Nikšić.

Sjećate li se slučajno onomad kada je moj klub samostalnih zastupnika tražio da ima kancelariju u zgradi Kantona Sarajevo, a ne u zgradi ZOI kod Narodnog pozorišta, i kada nam je koalicija tzv. Petak 13. dodijelila kancelariju u podrumu na utovaru-istovaru, pita Nikšić. Kako da se građani ne sjećaju, po cijele dane im je najveća briga da li su se zastupnici udobno smjestili!?

E sada je došlo vrijeme da se te kancelarije prerasporede, informira Nišić javnost, pa evo u nastavku te porcije trača i nevjerovatne brige zastupnika iz Skupštine KS. U nastavku prenosimo pisanje Damira Nikšića u cijelosti:

- Red je da oni klubovi koji čine skupštinsku većinu imaju svoje kancelarije u zgradu Kantona i na istom spratu. Pošto SDA ima najbrojniji klub, nismo mislili da je potrebno premještati ih iz njihove kancelarije koja je ujedno i najveća, ali zato smo morali izmjestiti DF i SBB u kancelarije opozicije u kojima su u periodu vladavine koalicije tzv. Petka 13. bile smješteni NS i moj klub.

Ova odluka je naišla na veliko negodovanje i rasprava oko kancelarija je potrajala pola sata. Najglasniji je, kako čujem, bio šef kluba SBB-a Zvonko Marić kojem je dodijeljena kancelarija Naše Stranke na 3. spratu.

Naša stranka je prethodno imala lijepu i veliku kancelariju na istom spratu kao i svi ostali, no u nju se iz nekog razloga uselila nova sekretarka Skupštine ubrzo nakon što je Petak 13. preuzeo vlast. Tada je Naša Stranka završila na 3. spratu, a sada je red na SBB da uđe u tu kancelariju.

Zvonko Marić je ogorčen što mora preseliti u "golubarnik" (kako ga on naziva) i najavljuje radikalan zaokret po pitanju podrške poziciji rekavši da će od sada podržavati isključivo opoziciju, tj. SDA.

Možda bi bilo fer i pravedno da ga premjeste u kancelariju koju je Petak 13. bio dodijelio meni i mom klubu, a koja se, kako sam već rekao, nalazi u podrumu pokraj skladišta. Ne kažem to iz osvete ili zajedljivosti, već zato što je onda kada sam se ja bunio zbog te kancelarije (a bili smo tada najveći klub u Skupštini), upravo Zvonko Marić komentarisao nešto u stilu da ne bih trebao biti arogantan i potcjenjivati ljude iz službe koja je prethodno koristila te kancelarije, te da toj kancelariji ništa ne fali.

Sudeći po njegovim riječima ta moja bivša kancelarija bi mu sigurno bila milija i predstavljala bi mnogo bolje rješenje od "golubarnika" na 3. spratu. Ako se slaže ja mogu intervenisati da je dobije. Mogu mu to srediti bez ikakvih problema ako želi, iako za sada, kako stvari stoje, DF ima tu sreću i čast.

Šalu i sarkazam na stranu, što se mene lično tiče kancelarija nije presudna za moj rad, a ni za moj ego. Čitav život sam samouposlen i radim od kuće, pa mi nije teško palo to što nisam imao adekvatnu kancelariju ni kao samostalni zastupnik, ali kao predsjedavajući tada najvećeg kluba u kojem su sjedila tri doktora, obaveza mi je bila izboriti im se za nešto uslovniji prostor. No onda je došla pandemija i proteklu godinu koju su obilježile mjere protiv pandemije niko od nas nije koristio kancelariju koju sam uostalom prethodno odbio, pa nismo ni znali da li se vodi kao naša ili ne.

Interesantno je da su ti isti koji toliko insistiraju na svojim lijepim kancelarijama sa fikusom i mekanim foteljama, kritikovali skoro čitavu prošlu godinu opoziciju zbog "nedolaska na posao", u kancelarije, predstavljajući javnosti to kao naš "nerad", naš rad kao "pidžama parti", a ne kao odgovorno ponašanje. Neki od njih i dalje populistički insistiraju na dolascima u zgradu na sjednice Skupštine Kantona, a da njihova partija na višim nivoima vlasti još nije osigurala vakcine za imunizaciju stanovništva. Takva politika ne samo da je licemjerna, već i maloumna. No dobro... To je već druga priča o kojoj ćemo na sjednici.

Uglavnom: zapelo oko kancelarija i zbog kancelarija će početi da potkopavaju Vladu koju su do sada podržavali. Eto toliko za danas iz našeg malog Kantona i glavnog grada velje Bosne i Hercegovine. Tek toliko da ste na vrijeme informisani o uzrocima radikalnih političkih promjena u skorijoj, ako već ne i boljoj budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.