open-navfaktor-logo
search
Mjesecima se čekaju
Sutra razgovori o tri boračka zakona, jednim se uvodi u pravo na novčanu naknadu još 2.000 boraca
Predstavnici Koordinacije boračkih saveza FBiH proisteklih iz Armije RBiH i Koordinacije HVO komponente sastat će se sutra u Sarajevu sa predstavnicima Federalnog ministarstva za boračka pitanja, a zbog usaglašavanja predloženih izmjena tri boračka zakona koja idu u paketu u Parlamentarnu proceduru, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije ARBiH.
22.11.2021. u 18:40
get url
text
Borci

Riječ je o izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Zakonu o posebnim pravima dobitnika najvećih priznanja i osnovnom zakonu koji obuhvata ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca.

Primjena bi mogla početi 1. januara naredne godine

- Mislim da smo ovog puta na dobrom tragu da usaglasimo izmjene ova tri zakona kako bi se što prije mogli naći na Vladi Federacije BiH, a da se onda po skraćenoj proceduri o njima izjašnjava u Parlamentu FBiH. U najboljem slučaju primjena ova tri zakona bi mogla početi 01. januara 2022. godine. Nadam se da ćemo sutra biti usaglašeni - govori nam Bošnjaković.

Upitali smo zašto izmjene Zakona o demobilisanim borcima nisu ranije upućene u parlamentarnu proceduru, a kojima se u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa uvode nezaposleni demobilisani borci-povratnici u RS, zatim borci koji žive na području Brčko distrikta i nezaposlene supruge umrlih boraca.

- Zakon o demobilisanim borcima je davno bio spreman i on je mogao ići u Parlament FBiH, međutim izričit zahtjev HVO komponente je da sva tri zakona idu u paketu u parlamentarnu proceduru - kazao nam je Bošnjaković.

Mirza Terzo, pomoćnik fedralnog ministra za boračka pitanja, potvrdio nam je da će ispred Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata razgovarati sa predstavnicima boraca, kazavši kako je to nastavak dosadašnjih razgovora o izmjenama ova tri zakona. 

Mlađi od 57 godina naknadu primaju sa kantona 

Podsjećamo, sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa kantonalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci mlađi od 57 godina i ona jedino u Sarajevskom kantonu iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, dok je u ostalim kantonima četiri ili tri KM.

VEZANI TEKST - Bošnjaković: Tražimo da izmjene Zakona o demobilisanim borcima idu u Parlament, očekujemo sastanak s Novalićem

Izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa će se uvesti nezaposleni borci-povratnici u manji bh. entitet RS, bez obzira na godine starosti, te po istim principima i borci koji žive na području Brčko distrikta. U pravo na novčanu naknadu se uvode i supruge umrlih boraca koje su nezaposlene i imaju 57 i više godina. Riječ je o nekih 2.000 osoba. Naknada bi bila mjesečna i iznosila bi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Naprimjer, ukoliko je borac bio četiri godine u vojsci, imat će mjesečnu naknadu od 240 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.