Susret u Vatikanu: Šta su Erdogan i papa Franjo poklonili jedan drugom

objavljeno: 05.02.2018. u 13:03

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo održali su jednosatni sastanak iza zatvorenih vrata u Vatikanu, javlja Anadolu Agency (AA).  

Turski predsjednik Erdogan u dvodnevnu zvaničnu posjetu Vatikanu doputovao je sinoć, a papa Franjo danas ga je primio u Apostolskoj palači.

Erdogan je papi Franji poklonio minijaturnu Iznik, činiju s motivima Istanbula i izdanja Mesnevije štampana na engleskom i italijanskom jeziku, dok je papa Franju Erdoganu poklonio medaljon koji je simbol mira.

Turski predsjednik je prije polaska za Rim, u nedjelju, izjavio kako će na sastanku s papom Franjom razgovarati o Palestini, Jerusalemu, Siriji, Iraku, borbi protiv terorizma, migracijama, humanitarnoj pomoći, ali i o borbi protiv islamofobije i rasizma.

Nakon susreta sa papom Franjom, Erdogan se sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Osim toga, u Rimu će razgovarati i s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

U delegaciji koju Erdogan predvodi u posjeti Vatikanu su i njegova supruga Emine Erdogan, zatim šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar turske ekonomije Nihat Zeybekci, ministar odbrane Nurettin Canikli te brojni drugi turski zvaničnici.