open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Susret maturanata Gazi Husrev-begove medrese: Škola koja se s ljubavlju pohađa
Na proslavu 60, odnosno 50 godina mature došli su iz svih krajeva nekadašnje države, ali i Evrope
29.06.2019. u 11:57
get url
text

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu danas su se okupili maturanti, koji su ovu obrazovnu ustanovu završili 1959. i 1969. godine. Na proslavu 60, odnosno 50 godina mature došli su iz svih krajeva nekadašnje države, ali i Evrope.

Ahmed Mešić, danas penzioner koji je cijeli radni vijek proveo u Islamskoj zajednici, završio je školovanje 1969. godine, u prvoj generaciji koja je pohađala medresu pet godina.

-Ovo je danas poseban momenat, kada smo se zajednički dogovorili da obilježimo 50. godišnjicu mature - kaže Mešić i dodaje:

“Medresa je bila uvijek teška kao škola, ali kada se s voljom i ljubavlju pohađa nije bilo teško ni u kom slučaju. Bilo je teških momenata, bilo je ljudi koji nisu mogli i prije vremena su napuštali medresu.“

Kaže da su uslovi u tadašnjem đačkom domu bili neuporedivi sa današnjim, te da se kući išlo eventualno na pola godine ili na kraju. Bio je, prema njegovim riječima, sistem školovanja tako da su non-stop bili vezani za medresu.

-Danas smo ushićeni zaista. Kada vidimo ove kolege poslije 50 godina, to je doživljaj. Medresa je škola, koja se s ljubavlju pohađa, ulazi u posao i sve. Ne može se to opisati riječima. Nas je 24 maturu završilo, a očekujemo danas petnaestak kolega. Ima kolega i koji su umrli, danas smo ovdje proučili svim svojim profesorima hatmu i svim kolegama - naglasio je Mešić.

Veli da su bila čudna vremena kada su završavali medresu, jer ta škola nije bila priznata i nije se mogao upisati fakultet. Neke su, kaže, medresalije slali u vojsku na završnoj petoj godini, a neki opet nisu imali nikakvih problema.

-Medresa nije bila priznata, nismo imali liječenje, u vojsku nas dizali sa zadnjeg tromjesečja peti razred da ne možeš završiti medresu. Nismo mogli nigdje fakultet upisati. Ja sam, recimo, '69. godine sve fakultet, i mi smo svi to je ta generacija, nigdje se nismo mogli upisati na fakultet. Dakle, od Slovenije do Makedonije do Skoplja, jer je bila intencija Islamske zajednice da nam ne daju nigdje upis da idemo u Islamsku zajednicu da radimo. Svako se snalazio kako je znao i umio - rekao je Mešić.

Bajro Agović na proslavu 50 godina mature došao je iz Podgorice, gdje je prije četiri godine penzionisan kao službenik Islamske zajednice.

-Ovo danas okupljanje znači da se podsjetimo tih trenutaka, da se vratimo u svoju mladost, da oživimo ta sjećanja, ali kada pogledamo jedni druge onda vidimo da smo, ipak, u jednom periodu na izmaku našeg života u onom jesenjem periodu, kada čovjek očekuje i ono posljednje u svom bistovanju na ovom svijetu - kazao je Agović.

Džemal Fajić danas je sa kolegama slavio 60 godina mature, a u Sarajevo je došao iz Ljubljane, gdje je proveo cijeli život nakon završetka školovanja u medresi 1959. godine.

-Sastali smo se nekako po mojoj krivici i za 50. i za 55. godišnjicu i danas. Meni nekako hvali Sarajevo, ja živim u Ljubljani - priča Fajić i dodaje da bi, da može, ponovo upisao medresu:

“U generaciji nas je bilo 28, danas bi trebalo da nas dođe 14, trojica su otkazala. Nisu mogli doći uglavnom oni koji su sa Kosova, radi tih problema političkih. Mi smo više-manje djeca sa sela, tako da smo tražili, to je bio najjeftiniji način školovanja. I, normalno, muslimani smo i željeli smo se izobraziti u vjerskom pogledu“.

Gazi Husrev-begova medresa, osnovana 1537. godine, spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Kroz više od 480 godina kontinuiranog rada i postojanja medresa je iškolovala alime, imame, muallime, hafize, filozofe, umjetnike, profesore, naučnike, akademike, diplomate, ministre i druge koji su dolazili do uglednih zvanja i visokih položaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.