Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine prijavio je spisak igrača za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara 2020. godine održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šuman se odlučio za 33 igrača, a do 15. decembra ove godine moraće ga skratiti na 18 imena. Selektor ističe da ga malo brine činjenica što tri potencijalno važna igrača trenutno nemaju klub, ali se nada da će situacija do prvog okupljanja 20. oktobra biti dosta jasnija.

- Morao sam da ispoštujem rok Evropske rukometne federacije i prijavim spisak od 33 igrača za EURO. Na spisku su naši najbolji rukometaši u ovom trenutku. Na pripreme 20. oktobra pozvaću 21 najviše 23 igrača. Vidjećemo i kakva će situacija biti sa igračima koji su trenutno bez kluba. U svakom slučaju tokom priprema u oktobru dogovorili smo i dvije utakmice sa Crnom Gorom 24. i 25. oktobra u Podgorici. Jednu ćemo igrati sa kombinovanim, a drugu sa najjačim sastavima. Bit će nam to odlična provjera pred decembar, kada ćemo krenuti sa pripremama za EURO - pričao je Šuman za Anadolu Agency (AA) i dodao:

- U decembru 26. i 27. vjerovatno ćemo igrati sa Bahreinom, čiji je selektor Islanđanin Aron Kristjansson, moj nekadašnji saradnik u Koldingu. Sve smo dogovorili čekam još zvaničnu potvrdu iz Bahreina, a trebali bi igrati na Ilidži. Posljednje provjere pred Evropsko prvenstvo imat ćemo protiv Hrvatske 3. i 4. januara u Poreču. Nakon toga ćemo otputovati za Zagreb, a odatle za Norvešku.

Šuman je dodao da će za EURO 2020 osim 18 igrača koji će putovati na turnir imati pravo i da prijavi dvije rezerve, koje može "aktivirati" tokom takmičenja.

Na spisku su: golmani: Nebojša Grahovac (Chartres, Fra), Benjamin Burić (Flensburg, Njem), Edin Tatar (Bern, Šva), Adi Ahmetašević (Puente Genil, Špa), Damir Efendić (Vogošća); krila: Alen Ovčina (Vojvodina), Tomislav Nuić (bez kluba), Enes Keškić (Fuchse Berlin II, Njem), Srđan Predragović (Goppingen, Njem), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slo), Faruk Vražalić (bez kluba), Muhamed Zulfić (Dinamo, Rum); pivoti: Senjamin Burić (Nantes, Fra), Muhamed Toromanović (Bosna Visoko), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađ), Elmir Građan (Rabotnik Eurofarm, Mkd); bekovi: Gafar Hadžiomerović (Csurgoi, Mađ), Nikola Prce (Besa Famiglia, Kos), Mirsad Terzić (Veszprem, Mađ), Marin Vegar (Eurofarm), Mirko Herceg (Gyongyos), Dino Hamidović (Trimo Trebnje, Slo), Igor Mandić (Limoges, Fra), Vladan Lončar (Dobova, Slo), Marko Tarabochia (bez kluba), Ivan Karačić (Maccabi, Izr), Josip Perić (Goppingen, Njem), Saša Puljizović (Cocks, Fin), Edin Klis (Iskra), Marko Panić (Brest Meshkov, Bje), Dejan Malinović (Dobrogea Sud, Rum), Kosta Savić (Nancy, Fra) i Mateo Rodin (Nancy, Fra).

BiH će na EURO 2020 igrati u Trondheimu u grupi D u kojoj su domaćin Norveška, te Francuska i Portugal. Prvu utakmicu bh. tim će igrati protiv Norvežana 10. januara 2020. godine.