Suđenje Radončiću i drugima: Brojni prigovori odbrane na nezakonitost dokaza

Objavljeno: 11.01.17 u 16:32 Autor: M. R.

U nastavku suđenja lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću i ostalima pred Sudom BiH, advokati optuženih zajedno su iznijeli niz prigovora na prikupljanje dokaza Tužilaštva u ovom slučaju.

Nastavak suđenja zakazan za 18. januar  FOTO ARHIV
Nastavak suđenja zakazan za 18. januar FOTO ARHIV

Kako su istakli advokati optuženih Fahrudina Radončića, Bilsene Šahman, Bakira Dautbašića i Zijada Hadžijahića, sporna je naredba Suda BiH o provođenju posebnih istražnih radnji, odnosno prikupljanju presretnutih telefonskih razgovora spomenute četvorke.

Prema riječima Radončićevog advokata Asima Crnalića, u naredbi za presretanje razgovora, koju je Sud izdao na prijedlog Tužilaštva BiH, izričitom se navodi sumnja da su optuženi pokušali utjecati na Azru Sarić, koja je trebala svjedočiti u predmetu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Crnalić je postavio pitanje kako to da Tužilaštvo BiH i Sud BiH pružaju pravnu pomoć Kosovu, koje nije međunarodno priznato kao država i nije članica UN-a.

- Bosna i Hercegovina sa Kosovom nema, niti može imati bilo kakav sporazum o pružanju pravne pomoći u krivičnim postupcima. A ovdje govorimo o Azri Sarić koja je trebala svjedočiti na Kosovu. Dakle, ne postoji ometanje rada pravosuđa, jer se uopće ne radi o svjedoku koji je trebao svjedočiti pred Sudom BiH – ustvrdio je Crnalić.

Tužilac Božo Mihajlović kazao je da svaki prijedlog Tužilaštva za provođenje posebnih istražnih radnji u ovom slučaju sadrži obrazloženje i osnov sumnje, te da je svaka naredba Suda izdata nakon analize prijedloga i dokaza Tužilaštva.

- Smatram da je Sud dovoljno obrazložio osnov sumnje o izvršenom krivičnom djelu i razloge za izdavanje naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji - naveo je Mihajlović.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašić kazala je da će se Vijeće naknadno izjasniti o prigovorima odbrane na nezakonitost dokaza, ali da će u međuvremenu, zbog ekonomičnosti postupka, dokazi biti izvođeni kako je planirano.

Na današnjem ročištu svjedočila je istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zvjezdana Skeledžić koja je potvrdila autentičnost zapisnika o pretresima prostorija Bilsene Šahman i Fahrudina Radončića.

Naredno ročište zakazano je za 18. januar, kada bi tužilac Božo Mihajlović trebao početi puštati snimke presretnutih telefonskih razgovora optuženih.

Inače, današnjem ročištu u Sudu BiH već "tradicionalno" su prisustvovali brojni članovi Radončićeve stranke, ali i SBB-ovi ministri, među kojima su bili ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić...