open-navfaktor-logo
search
Političarka u kriminalu
Suđenje Vesni Švancer: Jednostavna šema SBB-ovaca za krađu budžetskog novca
Švancer je, između ostalog, optužena za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila cijeli niz krivičnih djela
05.10.2018. u 15:33
get url
text
Vesna Švancer u sudnici Općinskog suda Tuzla

Pred Općinskim sudom Tuzla danas je počeo glavni pretres u postupku protiv bivše SBB-ovke Vesne Švancer, dopredsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH. Svoje iskaze dala su tri svjedoka koja su govorila o novčanima donacijama koje je odobravala Švancer u svojstvu dopredsjedavajuće Zastupničkog doma, a potom dio novca tražila za sebe preko posrednika Nermina Karasuljića.

Podsjećamo, Švancer je, između ostalog, optužena za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila cijeli niz krivičnih djela.

Lako do novca

Predsjednik Astronomskog društva "Plejade" iz Tuzle Ervin Adrović zvani Rile danas je rekao da je preko Nermina Karasuljića saznao da postoji način da njegovo udruženje dobije novčanu pomoć tako što će uputiti pismo Vesni Švancer. Adrović je na to pristao i zajedno s Karasuljićem, inače tadašnjim stranačkim kolegom Vesne Švancer, sastavljen je zahtjev za novčanu pomoć u svrhu nabavke opreme i održavanje nekih manifestacija.

- Prvi zahtjev na laptopu sastavio je Nermin u sjedištu SBB-a u Tuzli. Ja sam bio pored njega i gledao sam šta piše. Poslali smo zahtjev i odobreno nam je 2.000 KM za udruženje "Plejade". Nakon što sam dobio novac na račun Nermin mi je rekao da trebam uzeti 1.500 KM da predam Švancer. Ja sam ga pitao zašto, jer to nije bio naš dogovor. Ipak, 1.500 maraka sam mu predao u automobilu "audi" ispred Raiffeisen banke, a on je rekao da ide da novac preda Vesni - ispričao je između ostalog Adrović.

Nakon toga pitao je Karasuljića da li treba na neki način opravdati novac koji je dobio, ali mu je ovaj rekao da nema potrebe da išta pravda te mu predložio da naprave još jedan zahtjev i ovoga puta zatraže 5.000 KM.

- Drugi zahtjev sastavio je Nermin u sjedištu svoje firme u Tuzli, a ja sam bio pored njega i gledao sam šta piše. Odobreno je 2.500 KM, a namjena je bila obnova i rekonstrukcija prostorija udruženja "Plejade". Nakon nekog vremena Nermin mi je rekao da se javim Vesni i ja sam je kontaktirao putem Facebook messengera. Ona mi je tada rekla da Nermin zna koliko novca treba da vratim. Nazvao sam Nermina i rekao mu da mi je obećao da neće biti više zahtjeva za vraćanjem novca. On mi je rekao da njemu trebam dati 1.000, a Vesni 1.500 KM. Tada sam odlučio da se obratim policiji i otišao sam u sjedište Federalne uprave policije u Tuzli - ispričao je Adrović.

On je potvrdio da je Vesnu Švancer upoznao u augustu 2017. godine u ugostiteljskom objektu "Senad od Bosne" tokom jednog stranačkog okupljanja SBB-ovaca, a njihovo upoznavanje je organizirao upravo Nermin Karasuljić. To je bio jedini put da je Adrović uživo razgovarao sa Švancer, a sva ostala komunikacija išla je preko Facebook messengera.

{$galerijaFotografija}

- Putem Facebooka sam kontaktirao Vesnu 19. aprila i rekao da pošto imam zdravstvenih problema neću moći da se pojavim na sastanku, ali ona je insistirala. Napisala je da novac neće preuzeti Nermin, nego Said. Dogovor je bio ispred Raiffeisen banke i DM-a u tuzlanskom naselju Sjenjak. Službenici FUP-a su mi rekli da podignam 1.500 KM, a pitom su taj novac označili i stavili u kovertu. Ja sam Vesni opisao šta ći nositi da bi me čovjek prepoznao. Prišao mi je i predao sam mu kovertu. Pozvao me je i na kafu, ali sam odbio. Kada sam se udaljio 50-ak metara vidio sam da prema njemu trče ljudi u civilu - kaže Adrović.

Hapšenje s kovertom

To je momenat kada je uhapšen Said Kapetančić, kojeg je Švancer poslala da preuzme nešto od Adrovića. On je danas pred sudom ispričao kako se sve desilo.

- Vesnu sam upoznao preko zajedničke stranke SBB-a i bili smo u prijateljskim odnosima. Kontaktirali smo telefonom i putem Facebooka. Jednom prilikom mi je rekla da odem u Tuzlu i preuzmem nešto. Opisala mi je čovjeka, koji će biti ispred DM-a na Sjenjaku. Na moj upit o čemu se radi ona je rekla da će mi dati neko sjeme. Došao sam tamo, preuzeo kovertu, a onda me je policija odvela. Pošao sam s njima dobrovoljno. Nakon toga vidio sam da je u koverti 30 obilježenih novčanica od po 50 KM - ispričao je Kapetančić.

Tužilac Dalibor Bingas pročitao je dio iskaza koji je, u sudnici vidno uznemireni Kapetančić dao FUP-u, a u kojem je naveo da mu je Švancer obećala dati poklon za njegov rođendan, pa se nadao da će ga to čekati u Tuzli.

Na pitanje advokatice Amile Kunosić, koja brani optuženu Švancer, na koji način je komunicirao sa njom tokom dogovaranja odlaska u Tuzlu, on je rekao da nije siguran, ali da je to najvjerovatnije bilo putem telefona.

Danas je svjedočio i Emir Ademović iz Koraja, koji je rekao da je Nermin Karasuljića rođak njegove supruge. Riječ je o čovjeku koji je u znak sjećanja na svoju kćerku u svom mjestu gradio hair-česmu, a Karasuljić mu je jednom prilikom obećao novčano pomoći.

- Nermin mi je rekao da ima načina da mi pomogne. Uzeo je broj mog računa u Pavlović banci, mobitelom je fotografirao moju ličnu kartu. On je sve sam završio, a ja sam dobio 1.500 KM na račun od neke institucije. Kasnije mi je rekao da moram vratiti 1.000 KM. ja sam taj novac podigao, ostavio kod moje kuće, a on ga je kasnije preuzeo. Preostalih 500 KM sam utošio u izgradnju hair-česme - ispričao je Ademović.

Nakon pitanja advokatice Amile Kunosić, svjedok Ademović je potvrdio da zahtjev za novčanu pomoć nije lično pisao, da nije kontaktirao sa Švancer, nego s Karasuljićem te da ne zna kome je novac trebao biti vraćen.

- Ne znam šta je bilo s novcem kada ga je Nermin uzeo - zaključio je Ademović.

Po okončanju ročišta Švancer je, nakon što su joj na ruke stavljene lisice, sporovedana do vozila Sudske policije parkiranog ispred Općinskog suda Tuzla.

Suđenje u postupku protiv Švancer nastavlja se 25. oktobra.

Vesna Švancer suđenje
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.