open-navfaktor-logo
search
Polufinale Mundijala
Sudbina je tako htjela - 13 francuskih Afrikanaca protiv 13 marokanskih Evropljana
Sudbina je htjela da se u polufinalu Svjetskog prvenstva u Maroku sastanu Francuska i Maroko.
14.12.2022. u 16:55
get url
text

Trikolori sa 13 igrača porijeklom iz Afrike i Lavovi sa Atlasa sa 13 fudbalera rođenih i odraslih u Evropi, piše Mozzartsport, navodeći kako u redovima selekcije Didiera Deschampsa imamo igrače porijeklom iz Angole, Konga, Kameruna, Benina, Obale Slonovače, Malija, Senegala, Gvineje, Malija, Ažira i Maroka.

Selektor Maroka Walid Regragui, također rođen na Starom kontinentu, u Francuskoj, izabrao je fudbalere koji su mogli da igraju za reprezentacije Nizozemske, Belgije, Španije, Italije i naravno, opet, Francuske.

Najveća zvezda Galskih pijetlova Kylian Mbappe je rođen u mjršovitom braku Kamerunca i Alžirke, Camavingini roditelji su iz Konga, ali je on rođen u Angoli, Tchouamenijevi su iz Kameruna kao i mama Williama Saliba. Iz Konga dolaze Mandanda, Disasi, Kolo Muani.

Kunde je iz Benina, Upamecano iz Gvineje, Dembele vodi porijeklo iz Malija po ocu, a iz Senegala i Mauritanije po majci. Mateo Guendouzi je među rijetkim Marokancima fudbalerima koji nije izabrao zemlju svog oca.

VEZANI TEKST - Mundo Deportivo: Marokanci u slobodno vrijeme idu u džamiju, treninzi prilagođeni molitvama

Svi najbolji igrači Maroka su rođeni na Starom kontinentu, od Hakimija do Amrabata i Ziyecha. Hakimi je mogao da igra za Španiju kao i rezervni golman Munir Mohamedi. Ziyech, Amrabat, Mazraoui, Aboukhlal su odustali od nizozemskog da bi nosili marokanski dres.

Bilal El Khannous, Amallah, Chair, Zaroury su preferirala Maroko prije Belgije dok su Saiss i Boufal mogli da budu večeras na drugoj strani, u dresu Francuske. Cheddira neće biti ni na klupi večeras zbog crvenog kartona protiv Portugala, ali i to je bolje, jer da je izabrao zemlju rođenja, Italiju, ne bi ni došao do Katara.

Dvije reprezentacije su dva lica modernog svijeta. Veza između novog i starog. Francuska integracija i "melting pot" protiv marokanske čvrste veze koja spaja jednu od najbrojnijih neevropskih etničkih zajednica u EU, što se moglo vidjeti prethodnih nedjelja na ulicama brojnih zapadnoevropskih gradova. Marokanci su najzastupljenija nacionalna migrantska grupa u svim najvećim zapadnim članicama EU, osim u Njemačkoj, od Francuske i Italije do Beneluksa na sjeveru i Španije na jugu.

Kralj Mohamed VI je veliki zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu i nije žalio novac da pošalje emisare u sve članice EU gdje je bilo talentovanih mladih Marokanaca da ih ubijede da se opredijele za zemlju svojih roditelja ili predaka. Na Mundijalu u Kataru ta njegova politika je nagrađena nezabilježenim uspjehom, a Hakimi, Amrabat, Boufal i Ziyech su nosioci tog tima zajedno sa golmanom Jasinom Bonom koji je rođen u Kanadi.

- Meč između Francuske i Maroka će nositi oznaku visokog rizika, ali će on biti mnogo manji nego što bi bio da se igra protiv Alžira. Frankofobija koja postoji među mladim Francuzima porijeklom sa Magreba je raširena, više nego što bi vlasti u Parizu to željele da priznaju, ali i mnogo manje nego što bi to neprijatelji Francuske i Evrope priželjkivali. Ipak, zbog činjenica je da su mladi Marokanci u francuskim gradovima motivisani večeras više željom za nekom vrstom metaforičke osvete nego sportskim nabojem večeras će biti raspoređen i rekordan broj policajaca u svim gradovima gdje postoje zajednice porijeklom sa Magreba - piše Mozzartsport, uz dodatak:

VEZANI TEKST - Heroji Mundijala: Čak 14 reprezentativaca Maroka rođeno je u drugim državama

- Treba međutim reći, odnos Maroka i Francuska nije tako traumatičan kao između Pete republike i Alžira. Maroko nije nikada bio smatran kao dio teritorije Francuske, uvijek je bio protektorat. Francuzi su znali da će, prije ili kasnije, napustiti najzapadniju arapsku državu. To se i dogodilo 1956. godine. Bilo je mnogo manje tenzija, mnogo manje nasilja i nije bilo građanskog rata kao u Alžiru.

Rivalstvo i neraščišćeni historijski računi nisu spriječili dvije zemlje da razviju vrlo kapilarne ekonomske odnose (Peta republika je prvi ekonomski partner Maroka), kao i da Francuska bude najpoželjnije meta migracija Marokanaca, a Maroko jedna od omiljenih turističkih destinacija Francuza, posebno bogatih. Stilista Iv Sen-Loran je pronalazio inspirciju za svoje kreacije u Marakešu, Dominique Strauss-Kahn se "sakrio" u Maroku poslije seksualnog skandala, a i nekada najbogatija žena na svijetu Liliane Bettencourt je imala par vila za odmor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.