open-navfaktor-logo
search
Odobrena viza
Sud presudio u korist Đokovića, čeka se konačna odluka Ministarstva migracija
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković dobio je pravnu bitku na sudu protiv australskih vlasti, te mu je odobrena viza.
10.01.2022. u 08:38
get url
text

Podsjetimo, Đokoviću je viza odbijena jer nije priložio adekvatne dokaze u vezi s izdavanjem medicinskog izuzeća, koje bi mu opravdalo ulazak u zemlju iako nije bio vakcinisan.

Đoković se žalio, a od tada je vrijeme provodio u migrantskom hotelu.

Suđenje je počelo u ponoć po srednjoevropskom vremenu.

Nešto malo nakon 7 sati jutros sudija Anthony Kelly je donio presudu u korist srbijanskog tenisera.

- Bitan faktor je što je Novak na aerodromu imao vremena do 8.30 odgovoriti na nalog da mu oduzmu vizu, ali su mu rekli da to učini u 7:42. Da je imao više vremena, teniser bi možda donio drugačiju odluku - objasnio je Kelly.

Sud je naredio da Vlada Australije plati sve troškove i da Đokoviću bude ukinuta odluka o ukidanju vize. Međutim još nije gotovo. Advokat Vlade Australije je zaprijetio da još postoji šansa da se ponovo ukine viza Đokoviću i da on ne zaigra na Australian openu.

Ministarstvo migracija ima pravo da donese odluku u u roku od četiri sata. Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlaštenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Ako bi se to dogodilo, Đoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine

Deveterostruki osvajač Australian Opena i 20 Grand Slamova odmah može otići na terene Melbourne Parka i početi se pripremati za Australian Open koji počinje 17. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.