open-navfaktor-logo
search
Okončana rasprava
Sud odlučio: Đoković izgubio spor protiv ministra Hawkea, mora napustiti Australiju
Savezni sud Australije je presudio protiv najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića u slučaju protiv ministra za imigracije Alexa Hawkea.
16.01.2022. u 08:00
get url
text

Praktično to znači da Novak Đoković neće nastupiti na Australian Openu i da će biti deportovan. 

Spor je poečo od trenutka kada je Novak Đoković prvo dobio medicinsko izuzeće da bi nastupio na Australian Openu,a po slijetanju u Australiju viza mu je bila ukinuta.

Nakon žalbe i odluke suda viza mu je vraćena, ali je ministar za imigracije Alex Hawke jučer iskoristio diskreciono pravo i ponovo ukinuo vizu Đokoviću. 

Đakovićevi advokati na tuodluku su uložili žalbu i Savezni sud  je rano jutros po srednjoevropskom vremenu počeo saslušanje tokom kojeg su obje strane iznijele svoje stavove.

Đoković će današnjom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Ostat će i bez prilike osvojiti 21. Grand Slam u karijeri i tako pobjeći Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji također imaju po 20 titula. Đokovićevo mjesto u ždrijebu zauzet će peti tenisač svijeta Andrej Rubljev i u prvom kolu igrat će protiv Đokovićevog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

Najbolji teniser svijeta stigao je u Australiju na prvi Grand Slam sezone s medicinskim izuzećem od cijepljenja. Prvo mu je odbijena viza pa ju je onda dobio nakon žalbe na sudu. Poslije toga mu je autralski ministar imigracije Alex Hawke otkazao vizu pa su dvije strane opet završile na sudu, piše index.hr..

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.