open-navfaktor-logo
search
Donijeto rješenje
Sud BiH odbio odrediti pritvor osumnjičenima u predmetu Šemsudin Muminović i drugi
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje u predmetu Šemsudin Muminović i drugi kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH od 17. 12. 2020. godine za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Šemsudinu Muminoviću, Džemi Galjiću, Ćamilu Ahmetoviću, Rasimu Omeroviću, Asimu Aliću, Fadilu Mujiću i Ismetu Memiću. 
21.12.2020. u 12:03
get url
text

VEZANI TEKST - Borci ogorčeni zbog hapšenja komandanta Šemsudina Muminovića i saboraca 

Istovremeno je, u smislu člana 126.b. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH), prema osumnjičenom Ismetu Memiću, a na osnovu člana 126.a stav 1. tačke c) ZKP-a BiH izrečena mjera zabrane sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH na način da se osumnjičenom zabranjuje kontaktiranje sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu (uključujući i telefonski ili kontaktiranje putem posrednika) kao i kontaktiranje sa svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva od 17.12.2020.godine.

Sud je u odnosu na ostale osumnjičene potpuno odbio prijedlog jer ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo na način kako ih tereti prijedlog Tužilaštva BiH, saopćio je Sud BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Šemsudin Muminović i drugi su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije RBiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.