open-navfaktor-logo
search
Okupilo ih se više od 200
Studenti izašli na proteste u Sarajevu, ponovili svoja četiri zahtjeva
"I Tito se bojao studenata", "Ne studiramo samo u vrijeme izbora", "Studenti, a ne klijenti", samo su neki od natpisa na današnjim protestima na kojima se okupilo više od 200 studenata u Sarajevu.
13.09.2021. u 12:30
get url
text

Naime, studenti, nezadovoljni uvjetima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, danas protestuju ispred Doma sindikata. Osim SPUS-om, čiji su rad nazvali samovoljnim, nezadovoljni su i odnosom kantonalne vlasti i Rektorata UNSA prema studentima, te su na današnjim protestima ponovili svoja četiri osnovna zahtjeva:

{$galerijaFotografija}

- Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi u vezi sa uvjetnim predmetima, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;

- Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);

- Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev jer smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;

- Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Prisutnim novinarima obratila se i jedna od organizatorica protesta Naida Mehanović. Nakon protesta pred Domom sindikata, studenti su se uputili pred zgradu Rektorata UNSA gdje su također izrazili svoje nezadovoljstvo.

Protesti studenata, 13.09.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.