Stručni ispred podobnih: Hoće li Konaković i sam sebe smijeniti

objavljeno: 08.02.2018. u 22:33

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, ako je suditi prema pismu upućenom Univerzitetu u Sarajevu, Privrednoj komori KS te Udruženju poslodavaca krenuo je u odlučan obračun sa podobnim, stranačkim kadrovima.

Konaković je, naime, zatražio da mu do srijede, 14. februara, dostave prijedloge imena dovoljno kvalitetnih da uđu u Skupštinu javnog preduzeća ZOI 84 čijim poslovanjem je nezadovoljan.

- S obzirom na to da smo utvrdili da je jedan od najvećih nedostataka u upravljanju javnim preduzećima kadrovska politika, odnosno potreba za angažovanjem stručnih osoba, umjesto dosadašnje prakse imenovanja stranačkog kadra ovim putem tražimo od vas prijedloge imena stručnih i kompetentnih osoba iz ove oblasti koji bi mogli, u svojstvu člana Skupštine preduzeća ZOI'84, doprinijeti poboljšanju funkcionisanja navedenog preduzeća - navedeno je u zahtjevu premijera Konakovića.

Inicijativa je, svakako, vrijedna pažnje, a za očekivati je da će Konaković, koji je preko noći počeo cijeniti stručnost, biti principijelan do kraja. Odnosno, da će principijelnost, zarad čaršije u kojoj skuplja poene, demonstrirati na vlastitom primjeru.

Jer, treba li podsjećati, Konakovića je na premijersku funkciju dovela upravo stranačka a ne stručna podobnost, ukoliko se diploma DIF-a ne smatra najjačom preporukom za vođenje najvećeg kantona u Federaciji. Uz to, što je i sam priznao, do diplome je došao upisavši fakultet u tridesetoj godini života. U javnosti je zbog toga često prozivan. Spočitavano mu je da je položio 10 ispita u 13 dana, a na 8 je dobio ocjenu 10.

Inače, diploma DIF-a u sarajevskoj čaršiji smatra se najboljom preporukom za bavljenje politikom, a posjeduje je, između ostalih, i jedan od direktora za čije se imenovanje Konaković zdušno borio.

Ukoliko namjerava istrajati u svom naumu od Konakovića se već narednih dana može očekivati da smijeni samog sebe. Prvo, na funkciju premijera ga je imenovala  stranka. I, drugo, diploma koju posjeduje teško da bi prošla stroge kriterije u institucijama čiju pomoć sada traži.

A način da se smijeni je jednostavan – treba samo da podnese ostavku.