navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Stručnjaci objasnili kako ćete prepoznati da je meso vrhunske kvalitete

Potraga za kvalitetnim komadom mesa u mesari može biti pravi izazov.

Objavljeno: 08.06.2022. u 16:55
get url
text

- Postoje različiti aspekti kvalitete govedine, a to uključuje boju, mekoću, okus, sočnost i teksturu – navodi dr. sci. Xiang Yang, profesor na Institutu za nauku o životinjama u Americi te dodaje kako kupci moraju znati određene stvari koji komad mesa čini dobrim.

Svaki komad mesa, nalaže zakon, mora proći inspekciju i sve je dobro regulirano kako bi se osigurao kvalitet i sigurnost mesa.

Prema riječima stručnjaka, evo kako odabrati najbolji komad mesa.

Pazite na boju mesa

Većina stručnjaka slaže se kako će svježi i dobar komad govedine imati crvenu boju trešnje, ponekad i s naznakama ljubičaste boje, ovisno o pakiranju.

Možda niste znali, ali crvena boja mesa dolazi od proteina koji sadrži željezo.

- Meso koje nije izloženo zraku češće je tamnije, skoro ljubičaste boje. Jednom kada se izloži zraku, postaje crveno - pojašnjava Mandy Carr, stručnjakinja za meso.

Što je duže meso na zraku, to će se prije boja promijeniti u smeđu, a to se viđa i kada će mesu ubrzo isteći rok trajanja.

Ako se pitate je li crvena boja mesa ustvari posljedica boje za hranu, evo što kaže stručnjak:

- Neki komadi mesa stavljaju se u marinadu ili se dodaje okus, začini u boji, no boja za meso se ne koristi - navodi Carr.

Je li meso prošarano?

- Ustvari radi se o masnom tkivu koji se proteže kroz komad mesa i daje mu izgled mramora. Meso vrhunske kvalitete bit će prošarano masnoćama, a odaje i da se radi o komadu punom proteina i zdravih monozasićenih masnih kiselina - navodi nutricionistica Melissa Mitri.

Provjerite teksturu

Ako prstom pritisnete komad mesa i ono je mekano i gnjecavo ili ako izgleda kao da se raspada, ne kupujte ga.

Govedina mora biti kompaktna, čvrsta, suha... ako nije ili se radi o lošoj kvaliteti ili se rukovalo na pogrešan način.

Cijena

Phi Dang, direktor kompanije koja daje savjete vezane za kupovinu, kaže kako cijena često i jeste indikator kvalitete, ali ne uvijek. Ponekad cijena osim toga da je meso vrhunske kvalitete otkriva i da je meso iz organskog uzgoja. Ako želite sami pitajte prodavača o tome kako je meso uzgojeno da biste lakše odabrali.

Znati za šta se koristi govedina

Eric Clark, čija porodica već dugi niz godina priprema proizvode od mesa kaže kako bi se meso trebalo birati i prema tome kako ga planirate pripremiti. Primjera radi, za variva i supe možete koristiti meso lošije kvalitete, a ono bolje kvalitete ostavite za pečenje.

Pazite šta piše na pakiranju

Carr kaže kako morate pogledati deklaracije i etikete na pakiranju, isto tako vidjeti ima li rupica koje su dopustile protok zraka.

Također, nemojte kupovati meso kojem je istekao rok trajanja.

Upravo taj datum koji otkriva do kada se meso mora potrošiti važan je, jer se treba jesti prije isteka roka trajanja. Realno se može pojesti i 72 sata nakon isteka, ovisno o proizvodu.

Ako niste sigurni u odluku, upitajte prodavača.

Dobra vijest za sve ljubitelje mesa je da se danas proizvodi puno kvalitetnija govedina nego ranije.