open-navfaktor-logo
search
Uoči Olimpijade
Stroge epidemiološke mjere: Bh. sportisti neće zajedno putovati u Japan
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine sutra će predstaviti tim koji će zastupati našu zemlju na Olimpijskim igrama koje će se od 23. jula do 8. augusta održati u Tokiju.
14.07.2021. u 21:06
get url
text

Našu zemlju predstavljat će sedam sportstita. To su: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Sa njima će putovati i šest trenera: Giovanni Ghidini (trener atletika - Tuka), Arijana Jaha (trener džudo), Mehmed Skender (trener atletika - Pezer), Alena Ćemalović (trener plivanje), Haris Husić (trener taekwodno) i Neven Rašić (trener streljaštvo).

Šef misije je Said Fazlagić, generalni sekretar OKBiH, a sa našim timom putovat će i fizioterapeut Nedim Ćatibović.

Igre u Japanu zbog koronavirusa bit će poput nijednih drugih, a organizatori su propisali epidemiološke mjere kako bi spriječili izbijanje zaraze među 11.000 sportista.

Nekoliko je noviteta u odnosnu na dosadašnje Olimpijade, a jedna se odnosi na napuštanje Olimpijskog sela nakon završetka takmičenja. Tako su sportisti dužni napustiti selo najkasnije 48 sati poslije nastupa, a mogu ostati duže samo u posebnim prilikama (moraju zatražiti pismenu dozvolu).

Tako se može dogoditi da na zatvaranju OI iz neke zemlje bude samo jedan takmičar koji bi nosio zastavu. Ovo pravilo će ostati na snazi i kada, jednog dana, bude završena pandemija koronavirusa. Čak je moguće da zastavu na zatvaranju nose i volonteri, a sve kako bi se smanjili troškovi...

Novost koja takmičare dovodi u neravnopravan položaj je i taj o dolasku na OI. Protokolom je predviđeno da učesnici u Olimpijsko selo mogu stići najviše pet dana prije nastupa. To će svakako, u slučaju Japana, biti prednost za sportiste iz ove zemlje i okruženja jer neće morati proći proces aklimatizacije, koji očekuje sportiste iz Evrope.

Ni bh. tim u Japan neće putovati zajedno. Prvi će u subotu, sa trenerima, put Tokija krenuti plivači i "strijelci", potom putuje Husić, a onda Larisa Cerić i Amel Tuka...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.