open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Strik pozvala Schmidta da povuče sporni prijedlog: Ove izmjene će produbiti etničku segregaciju
Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik je na svom Twitter profilu komentarisala najavljeno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava od visokog predstavnika Christiana Schmidta.
25.07.2022. u 13:32
get url
text

Strik je prije svega dala punu podršku radu OHR-a koji se odnosi na prijedloge za sprečavanje prevara tokom predstojećih izbora u BiH i osiguranje funkcionalnosti države nakon toga. Međutim, parlamentarka smatra da se aktivnosti OHR-a u tom pogledu ne bi trebale odnositi i na izmjene Izbornog zakona.

- Predložene izmjene Izbornog zakona ne bi trebale biti dio ovog paketa. One će produbiti etničku segregaciju i izbornu diskriminaciju - poručila je Strik. 

Pozvala je Schmidta da taj dio prijedloga povuče.

- Pozivam da se ovaj dio prijedloga povuče. Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem bonskih ovlasti - navela je Strik.

Ona je kazala i kako je pobornik mandata OHR-a, uključujući i moguću upotrebu bonskih ovlasti ako je potrebno.

- Ali da bi ovo moćno oruđe bilo djelotvorno, prema njemu treba postupati pažljivo i sa visokim stepenom integriteta - navela je Strik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.