open-navfaktor-logo
search
Dupli aršini
Strategija "šuti dok ne prođe": Osuđen član Predsjedništva SDP-a, stranka ne progovara
U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine su jako osjetljivi na zloupotrebe položaja i sve devijacije koje su svojstvene politici u našoj zemlji. Svjedoče tome reakcije zvaničnika te stranke, koji ne propuštaju priliku kritizirati takve pojave, ukazivati na njih, pa čak i aktivno djelovati kako bi one bile sankcionirane.
01.10.2020. u 14:35
get url
text
SDP, Nermin Nikšić, Damir Mašić

Rijetki su takvi slučajevi u kojima SDP i zvaničnici te stranke nisu reagirali, agresivno zastupali potrebu da se oni sankcioniraju, te da se odgovornima oduzmu sve funkcije u matičnim strankama i u institucijama vlasti u BiH. Ti "rijetki" su oni koji imaju člansku karticu SDP-a.

Iako na svojoj zvaničnoj internet stranici ne propuštaju oštro osuditi svakog zvaničnika oponentskih političkih stranaka kojima se fakturiše barem indicija da su počinili krivično djelo, takva osuda je izostala u slučaju Senaida Begića, člana Predsjedništva SDP-a i federalnog zastupnika kojeg je Općinski sud u Zenici prvostepenom presudom osudio na četiri godine zatvora.

Begić je osuđen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja u vezi sa krivičnim djelima prevara i pronevjera u službi u svojstvu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

VEZANI TEKST - Članu Predsjedništva SDP-a Begiću četiri godine zatvora zbog zloupotrebe, prevare i pronevjere

Za ovu informaciju nije bilo mjesta na internet stranici SDP-a, a spoznaja da je član Predsjedništva te stranke i federalni zastupnik osuđen zbog zloupotreba, prevare i pronevjere nije prešla inače jako nizak prag tolerancije zvaničnika SDP-a potreban za kritiku političkih oponenata u mnogo benignijim predmetima u odnosu na Begićev.

Još jedna presuda protiv zvaničnika SDP-a ne djeluje pogubno po kredibilitet te stranke koliko je to slučaj sa očiglednim izostankom interesovanja medija i javnosti za činjenicom da je član rukovodstva stranke nepravomoćno osuđen na čak četiri godine zatvora.

Ignoriranje zloupotreba u vlastitim redovima tradicija je koja se već godinama održava u SDP-u. Za razliku od optužbi na račun bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Asima Sarajlića, protiv kojeg su predsjednici SDP-a i Naše stranke podnijeli krivičnu prijavu i "pozdravili početak istrage", u slučaju suštinski slične afere unutar SDP-a nisu osjetili potrebu slično reagirati.

- Pomalo su mi smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organiziranja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome – napisao je u dopisu stranačkim organima bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS istražuje aferu "Mašić": Da li je bilo zloupotreba pri izboru predsjednika KO SDP-a Sarajevo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je u međuvremeno formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebe i trgovinu utjecajem na unutarstranačkim izborima u Kantonalnom odboru SDP-a Sarajevo, ali predsjednici SDP-a i Naše stranke nisu "pozdravili početak istrage", niti je taj predmet formiran na osnovu njihove prijave. Prijetnje, ucjene i trgovina radnim mjestima u javnom sektoru u KS prethodila je izboru Damira Mašića za šefa sarajevskog SDP-a.

Nije predsjednik SDP-a Nermin Nikšić podnio prijavu sam protiv sebe zbog nenamjenskog utroška novca namijenjenog za poplave u svojstvu premijera FBiH, ali je istragu u tom predmetu pokrenulo Tužilaštvo KS. Izvještaj o tom slučaju je podnijela Federalna uprava policije (FUP), zbog čega su Nikšićevi rijetki istupi u prošlom mandatu u svojstvu federalnog zastupnika bili posvećeni isključivo kritiziranju te agencije.

Nije mnogo pričljiv Nikšić bio ni kada su u pitanju sumnjive finansijske transakcije SDP-a sa firmama iz Širokog Brijega i susjedne Hrvatske, koje su, podsjetit ćemo, u toj zemlji označene kao "praonice novca".

Serveri koje je SDP zakupio nisu bili opterećeni prostorom posvećenim aferi sa podjelom traktora iz donacije za vrijeme Nikšićevog premijerskog mandata, u okviru koje je uhapšen i njegov savjetnik Ivica Mladina.

VEZANI TEKST - Kriminal s kineskim traktorima: Akcija u kojoj je uhapšen savjetnik Nermina Nikšića još nije dobila epilog

Ništa više prostora nije posvećeno "krađi asfalta" ili čuvenoj aferi "Reket", koja je "ugašena" odmah po SDP-ovom preuzimanju poluga vlasti nakon Općih izbora 2010. godine.

Osjećaj za pravdu i socijalna osjetljivost u SDP-u iznenada iščezne kada se postupci te stranke i njenih zvaničnika kose sa deklarativnim principima koje isti ti zvaničnici i njihova matična stranka propagiraju u javnosti. Koliko su zapravo tolerantni na kršenje zakona i najteže oblike kriminala u svojim redovima, potvrđuje činjenica da je Statutom SDP-a predviđeno isključenje za člana koji je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri i više godine zatvora. Za one koji su osuđeni na manju kaznu, a dokazana im je odgovornost za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u SDP-u ima mjesta.

Praksa višegodišnjeg nevještog ignoriranja svih afera tu je stranku, očigledno, dovela u fazu u kojoj javnost i mediji nisu previše uzbuđeni kada član rukovodstva SDP-a bude osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.