Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović, reagovao je danas na izjavu Ivice Dačića, rekavši:

- Ministar vanjskih poslova Srbije je izjavom da Srbija političke prilike u bosanskohercegovačkom entitetu RS smatra unutrašnjim pitanjem, potvrdio živost ideologije velike Srbije, koju je u djelo pokušao provesti prethodni predsjednik njegove stranke Slobodan Milošević. Valja podsjetiti da je predsjednik Dačićeve stranke tada završio u međunarodnom zatvoru zbog agresije protiv Bosne i Hercegovine i učešća u genocidu nad Bošnjacima. Podsjećam, također, Dačića da je zadnji put kad je Srbija uređenje naše države tretirala unutrašnjim pitanjem, doživjela i poraz u Bosni i Hercegovini, ali je pretrpjela i niz unutrašnjih poraza. Što se više Srbija miješala u pitanja Bosne i Hercegovine, to je brže ostajala bez osamostaljenih teritorija Crne Gore i Kosova - naglasio je Bećirović.

- S obzirom na to da će Ivica Dačić uskoro završiti svoju posjetu suverenoj i neovisnoj državi Bosni i Hercegovini, nemam nikakve dileme da je sa sobom ponio pasoš Srbije, sa kojim jedino preko Drine danas i dovijeka može ući u našu državu ili izaći iz nje. Ukoliko Dačić bude ustrajao u svojoj namjeri da se poput svog mentora miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, onda će se, poput svoga idola, provesti kao bos po trnju - dodao je Bećirović i zaključio:

- Miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine uvijek je podrazumijevalo pretvaranje izmiješanih sredina u Bosni i Hercegovini etnički čistim sredinama, do čega se dolazilo ratnim zločinima i genocidom. Zato poručujem Dačiću: Nikada više i niko više neće uspjeti u toj namjeri, a svi oni koji probaju će biti kažnjeni. Ako sanja taj san, neka i sam bude svjestan da i njega, poput njegovog ranijeg šefa, čeka prugasto odijelo skrojeno u Hagu. Zato neka Dačić dobro čuva svoj pasoš, neka na izlasku iz Bosne i Hercegovine udari izlazni pečat i slobodno u znak pozdrava mahne svojim domaćinima, koji su ga dočekali s ove strane Drine, u državi Bosni i Hercegovini.