Stjepan Mesić: Ustašizacija Hrvatskoj ne dopušta da diše

objavljeno: 07.01.2018. u 17:02

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je u Hrvatskoj na sceni ustašizacija koja zemlji ne dopušta da diše.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" Mesić se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj za koju je rekao da nije dobra jer zemlja nikada nije bila razjedinjenija, a nema ni strategije razvoja.

- Danas se događa jedna pošast, a to je da se mijenja historija, da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvataju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati historije, ustašizacija koja Hrvatskoj ne dopušta da diše - poručio je Mesić.

Upitan je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, Mesić je rekao da je za to kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a koju je napustio kada je shvatio da ona šteti Hrvatskoj.

Svoje "ustašovanje", kako sam to naziva, pripisao je politici HDZ-a.

- HDZ je smatrao da moramo angažirati sve da spriječimo uspjeh agresije - dodao je.

Mesić je govorio i o Slobodanu Praljku, svojim svjedočenjima u Hagu i podjelama u BiH te sastancima Miloševića i Tuđmana.

- Ja sam kao i svaki svjedok jednog vremena govorio o onome što znam, dakle istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušavali skriti istinu, oni koji su pokušavali napraviti nešto što bi možda Hrvatskoj koristilo u jednom trenutku, ali to bi pro futuro bio totalni promašaj. Hrvatsku se može braniti jedino istinom. Mi smo u jednom obrambenom ratu Hrvatsku mogli obraniti samo istinom i tu smo dobili i podršku svijeta, samo na istinu. Međutim, koristiti jedno svjedočenje za lansiranje laži, to se sutra opet može demantirati i onda od toga nemaš ništa - rekao je.

Upitan što misli o tome da ga dio javnosti smatra izdajnikom jer je svjedočio da je dio hrvatskog političkog vodstva posredno sudjelovao u agresiji na BiH i je li istina da je njegovo svjedočenje takvo, rekao je da je govorio o tome da Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da hrvatska vojska pređe granicu.

- Oni koji su prelazili granicu kao hrvatski vojnici nisu tamo bili na temelju odluke Hrvatskog sabora, nego samo na temelju nekog pojedinca ili grupe i zato oni mogu individualno odgovarati - rekao je.

Na pitanje je li nešto svjedočio o generalu Praljku odgovorio je da ništa o njemu nije govorio niti bilo gdje svjedočio.

Mesić je govorio o optužbama na svoj račun da je izdao domovinu u Hagu te da je svojedobno sarađivao sa Službom državne sigurnosti. Jedan dio javnosti tvrdi da je veleizdajnik, a neki ga optužuju da je indirektno odgovoran za samoubistvo Slobodana Praljka u Haškoj sudnici.

Stjepan Mesić krajem novembra, netom nakon presude "bosanskohercegovačkoj šestorki" kazao je kako je inicijativu za osnivanje Haškog suda dala Hrvatska i njen prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obavezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Hagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

- Ja ne bih htio ići na interpretaciju onoga što je Haški sud utvrdio u presudi. Ja smatram da je Haški sud odigrao pozitivnu ulogu, jer mislim da bi na prste mogli nabrojiti zločince kojima bi svaka strana kod sebe sudila. Presude su, pa i samo izvođenje činjenica, dovele do toga da se pokrenu domaća pravosuđa. Ono što ja prigovaram Haškom tribunalu to je dugo razdoblje - kazao je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva".

Ispričao je i šta je u Hagu svjedočio o ulozi Tuđmana u podjeli BiH te kako je s Borom Jovićem dogovarao sastanak Tuđmana i Miloševića.

- Nije to jednostavno objasniti u nekoliko kratkih rečenica. Ja sam rekao da sam dogovorio Karađorđevo kada su se susreli Tuđman i Milošević, ali na posredan način. Ja sam s Borom Jovićem koji je bio predstavnik Srbije u predsjedništvu Jugoslavije rekao da je ovo što se u Hrvatskoj događa s beogradskim vezama nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Jer, u sukobu 10 posto i 90 posto, izgubit će onih 10 posto - rekao je Mesić.

- Ja sam Jovića pitao: "Što vas zanima u Hrvatskoj, iz garnizona u Hrvatskoj naoružavate pobunjene Srbe, koji je vaš cilj? Je l' vi želite Srbe iz Hrvatske?" On je kratko rekao: "Ne. Oni su vaši građani, oni nas ne interesiraju". Upitao sam ga: "Pa je l' vas interesira hrvatski teritorij?" Odgovorio je: "Ne" - priča Mesić.

Na njegovo pitanje Joviću šta je njihov interes, ovaj mu je, kaže, odgovorio: "Nas interesira 63 posto BiH, to je bio srpski teritorij i to srpsko mora i ostati".

- Ja sam mu rekao budući da je BiH priznata država i članica UN-a, neka se to onda rješava preko UN-a, ali i je li moguće da mi ta pitanja koja ozbiljno postoje u Hrvatskoj, da sjednemo za stol i identificiramo ih, i nađemo odgovore, ali bez oružja. "Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sjednemo za stol i pokušamo dogovoriti što dalje, ali bez oružja?" pitao sam ga. On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio – priča Mesić.

Otišao je, kaže, u Zagreb avionom i sve rekao Tuđmanu, "da ova dva žele da sjednemo".

- U januaru 1991.Tuđman nas je obavijestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Još sam mu ja rekao: "Slušaj Franjo, ne znam da li to ima smisla s obzirom na posljedice koje smo imali poslije jedne sjednice u Karađorđevu". On je rekao: "Mene zanima što Milošević misli, a ne što je sve bilo u Karađorđevu" - rekao je.

Jović i on, priča, nisu išli u Karađorđevo, nego su Milošević i Tuđman išli sa svojim šefovima ureda.

- Čekali smo kada se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kava, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao Šariniću: "Daj mape". Savili su mape na stol, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: "Evo što Milošević nudi. Nudi Banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać". I kaže: "Da vam kažem kako je Milošević rekao. Rekao je: 'Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana turska Hrvatska". Pitao sam ga što Alija kaže, rekao je, Alija tu nema što reći, kad se hrvatske i srpske škare spoje za trećega tu nema problema - rekao je Mesić.

Upitan tko je još bio na tom sastanku rekao je da se radilo o tadašnjem političkom vrhu.

- Tadašnji hrvatski vrh, Manolić i drugi. Ali nije na tome stalo, nego je Tuđman otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju nisam dobio, što se tamo dogodilo - rekao je.

Na pitanje je li i Tuđman bio izričito za takvu podjelu ili je samo iznosio Miloševićev prijedlog, rekao je da je samo iznosio Miloševićev prijedlog, ali i da ne zna što je dogovoreno na drugom sastanku.

Upitan, s obzirom na to da je devedesetih dolazilo do raznih podjela BiH, je li bilo čudno da bi i Tuđman u tome mogao sudjelovati, rekao je kako misli da je za etničko čišćenje u BiH najviše kriv Vance-Owenov plan.

- Mislim da je za etničko čišćenje u BiH najviše kriv Vance-Owenov plan. On nikad nije bio potpisan, nikad nije mogao biti prevodiv, ali pošto su njime bili predviđeni planovi za Bošnjake, Hrvate, Srbe, onaj koji je bio jači na svom prostoru on je čistio. Smatram da je nakon tog plana došlo do najvećeg čišćenja, ali to ne ispričava one koji su čišćenje provodili – kaže bivši Stjepan Mesić koji je bio predsjednik RH od februara 2000. do februara 2010. godine.