open-navfaktor-logo
search
Nakon Predsjedništva BiH
Stižu reakcije iz RS-a: Nisu očekivali da će Dodik "tako brzo pokleknuti", nazivaju ga izdajnikom
Vijest da je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sinoć ipak učestvovao u radu Predsjedništva i glasao na toj sjednici, izazvala je oštre reakcije stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, koje su zajedno sa SNSD-om odlučile bojkotovati rad institucija naše države.
10.08.2021. u 12:15
get url
text

Iako je informacija o održavanju hitne telefonske sjednice stigla iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iz Dodikovog kabineta danas su požurili da je demantuju.

VEZANI TEKST - Održana hitna sjednica Predsjedništva BiH zbog Centralne banke: Dodik, ipak, glasao

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, istakao je da nije očekivao da će Dodik "ovako brzo pokleknuti".

- Ako su tačne informacije da je glasao u Predsjedništvu BiH, Dodik je prekršio dogovor koji je ranije postignut nakon nametanja "Inzkovog zakona". Postojao je dogovor lidera da se u radu zajedničkih institucija (institucije Bosne i Hercegovine) učestvuje samo u slučaju ukoliko se na dnevnom redu nalaze štetne odluke po Republiku Srpsku. Ovo pitanje Centralne banke ne spada u domet toga - napisao je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH, izjavio je da je sve jasno i da je, suprotno zaključcima predsjednika stranaka iz Republike Srpske potvrđenih u Narodnoj skupštini RS-a, Dodik aktivno učestvovao u donošenju odluke u Presjedništvu BiH.

- Ovim glasanjem se krši dogovor iz NSRS-a odustajanjem od ključnog stava da nema donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH dok se ne razriješi pitanje nametnutog "Inzkovog zakona". Nažalost, već viđeno, ovo je klasično nipodaštavanje najviše zakonodavne institucije Republike Srpske, Narodne skupštine - dodao je Borenović, piše BN.

VEZANI TEKST - Kabinet: Lažu da je Dodik učestvovao u sjednici Predsjedništva BiH, pokušavaju nam razbiti srpsko jedinstvo

Jelena Trivić, zastupnica PDP-a u NSRS-u, napisala je da je Dodik izdajnik.

- Za Dodika zaključci Narodne skupštine imaju rok trajanja koliko i jogurt. Osim što je raselio narod, ozakonio pljačku Republike Srpske, sam se enormno obogatio na račun naroda, i time počinio najveću izdaju, sada to potvrđuje izdajom zaključaka Narodne skupštine. Etiketa koju je neopravdano dijelio drugima, zalijepila mu se za leđa, trajno i bespovratno, izdaja i prodaja nacionalnih interesa: tako se u najkraćem može opisati Milorad Dodik. Na ovom zaključku da se ne učestvuje u radu organa BiH se moralo istrajati. Učestvovanjem u radu Predsjedništva BiH Dodik je dao legitimitet odluci i po ko zna koji put dokazao da je politički konvertit i najveći izdajnik srpskog naroda - napisala je Trivić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.