Stigla EU inspekcija: Četiri bh. kompanije izvozit će piletinu na evropsko tržište?

objavljeno: 28.09.2017. u 18:28

Glavni inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije doputovao je u BiH kako bi utvrdio da li su ispunjeni kriteriji za izvoz peradi u Evropsku uniju. Ukoliko se inspektori uvjere da su ispunjeni svi zadati uslovi, meso i mesne prerađevine od peradi iz BiH uskoro bi se mogli naći na tržištu Evropske unije.

Inspektori su u BiH doputovali 26. septembra i u našoj zemlji boravit će do 6. oktobra. Cilj ove inspekcijske misije je procjena sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u svrhu odobravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Evropsku uniju, rečeno nam je u Ureda za veterinarstvo BiH.

Inspektori će posjetiti nadležna entitetska ministarstva poljoprivrede i entitetske uprave za inspekcijske poslove, dvije laboratorije koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva i četiri kandidovana objekta, od čega dvije klaonice peradi i dva objekta za preradu mesa peradi, kako bi na licu mjesta provjerili funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

U Uredu za veterinarstvo su nam kazali da će inspekcijski tim službene preliminarne zaključke predočiti na završnom sastanku koji je predviđen za 6. oktobar.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašava za Faktor da su se nadležne institucije proteklih godina naporno pripremale i usvojile niz zakona, pravilnika i odluka o ovom pitanju. Istovremeno, proizvođači i prerađivači mesa peradi obavljali su svoj dio posla kako bi spremni dočekali inspekciju.

Šarović kaže da će inspekcijski tim obići objekte koje je BiH predložila.

- Riječ je o četiri izvozna objekta za koje nam se čini da su u ovom trenutku najspremniji, a postoji još 15 objekata koji se pripremaju za izvoz. Taj sektor odlično napreduje, lideri smo u regionu i imamo izvozni potencijal – govori ministar.

Šarović se nada dobrim vijestima i očekuje da će se BiH uskoro, možda već za nekoliko sedmica, naći na EU listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa peradi i prerađevina.

Kako saznajemo, inspekcija će posjetiti mesne industrije "Madi", "Ovako" i "Brovis" , koje posluju u okviru grupacije Akova Group, te "Agreks". Sutra je predviđena posjeta Mesnoj industriji "Ovako", gdje, kako su nam kazali, obavljaju posljednje pripreme za dolazak inspektora.

Direktor kompanije "Madi" iz Tešnja Maid Jabandžić kaže nam da se od novembra prošle godine pripremaju za ovu posjetu. Inspektore iz EU u "Madiju" će ugostiti sljedeće sedmice.

Jabandžić se prisjeća da ih je tim iz EU, zajedno sa predstavnicima Ureda za veterinarstvo i Federalnog ministarstva poljoprivrede, prvi put posjetio u novembru 2016. godine. Tada je napravljen prvi presjek stanja i prijedlog korektivnih mjera. Od tada do danas bilo je još nekoliko posjeta predstavnika domaćih institucija, sa kojima su se usaglašavali zadaci.

- Krenuli smo u realizaciju, ulaganjem u materijalno-tehnička sredstva, tehnologiju, ali i u građevinske objekte. U septembru smo dobili "zeleno svjetlo" od domaćih institucija i sada čekamo ocjenu EU inspekcije. Mnogo smo uradili kako bi ispunili zahtijevane specifičnosti vezane za tehnologiju proizvodnje i završili građevinske korekcije – kaže Jabandžić.

Trenutno ova kompanija izvozi u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a direktor se nada pozitivnom ishodu inspekcije i proširenju tržišta na zemlje EU.

- Prolaskom u EU dobijamo prostor za dalje širenje kapaciteta, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, što nam je veoma važno – kaže Jabandžić.