Petak, 14.05.2021.
FOTO: Muhidin Živojević

Stigao je najdraži gost: Počeo je ramazan, mjesec posta, milosti i oprosta

Sa zalaskom sunca, tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije u 19.45 sati, nastupio je mubarek mjesec ramazan.

Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta će, nakon jacije - namaza, večeras klanjati prvi teravih - namaz, a sutra, u petak – 24. aprila, je prvi  dan posta.

Iako brojni vjernici u našoj zemlji i ove godine sa radošću dočekuju svog najdražeg gosta, prisutna je i sjeta zbog trenutne situacije u BiH, ali i cijelom svijetu.

Naime, zbog pandemije koronavirusa, i mjera zaštite od širenja zaraze koje su na snazi, vjernici ovog ramazana neće moći teravije klanjati u džamijama diljem naše zemlje i priređivati iftare koje su navikli dijeliti sa rodbinom, prijateljima, komšijama, kako je to inače običaj na našim prostorima.

No, to nikako neće umanjiti ljepotu u srcima svih vjernika koju donosi ovaj mjesec, a preporuka naših imama je da se ovog ramazana iftari, sehuri i klanja u krugu porodice.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184).

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh