Srijeda, 01.12.2021.
h

STAV – Hutba koja je nestala s interneta: Ministar kulture izazvao razdor u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj

Zlatko Hasanbegović sve se više pretvara u tempiranu bombu među muslimanima, a posebno među Bošnjacima u Hrvatskoj. Eksplozija te bombe može imati višestruke negativne efekte po njih, ali i posljedično po Islamsku zajednicu u BiH

Piše: Faris NANIĆ

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović obratio se 17. februara javnosti putem Saopćenja u kojem je iznio stavove IZ oko javnih prijepora imenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture Republike Hrvatske. Nekoliko dana prije, neki su ugledni članovi IZ-a najavljivali svoje istupanje ukoliko se stavovi o Hasanbegoviću, izrečeni na hutbi Aziza ef. Alilija, glavnog imama zagrebačkog, 12. februara, ne odbace, odnosno, ukoliko se IZ od njih ne ogradi.

Naime, osim zloupotrebe časnog mjesta i vremena, mimbera i džumanske hutbe, za apologiju jednom čovjeku, običnom ministru u praktički nefunkcionirajućoj vladi, glavni je imam napade na Hasanbegovića ocijenio islamofobnim i antiislamskim te generalizirao neslaganje dobrog dijela posebno kulturne javnosti i profesionalaca s njegovim imenovanjem i ideološko-političkim stavovima kao napad na muslimane.

Ta dosad nečuvena superpozicija s mimbera zagrebačke džamije, osim što je neistinita, ona je i opasna jer se spornog ministra napada isključivo zbog njegovih političkih, posebno ideoloških stavova i nazora koji su javni, napisani i izrečeni u više navrata u posljednjih dvadesetak godina. Niti u jednom trenutku u javnom prostoru niko nije upotrijebio niti jednu protuislamsku kvalifikaciju ocjenjujući Hasanbegovićevu kompetentnost za ministarsku poziciju u kulturi.

Ovakvom generalizacijom nastojalo se zapravo dati iluziju da iza jednog čovjeka stoji čitava zajednica, idejno, a posebno politički različitih ljudi. Na tu je provokaciju Hasanović reagirao Saopćenjem za javnost, u kojem je pojasnio stav IZ-a po pitanju odnosa s politikom, pri čemu je odbacio kao neistinite tvrdnje o islamofobnim i antiislamskim napadima na mladog ministra te stavove glavnog imama ocijenio osobnima, kao i nastupe u medijima nekih dužnosnika Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb i Sabora IZ Hrvatske. Islamska zajednica skinula je ubrzo hutbu sa svoje zvanične stranice.

 Ko je Hasanbegović?

Zlatko Hasanbegović pretvara se sve više u tempiranu bombu među muslimanima, a posebno Bošnjacima u Hrvatskoj. Eksplozija te bombe može imati višestruke negativne efekte po njih, ali i posljedično po Islamsku zajednicu u BiH.

Taj je ljubitelj NDH potpuno nepoznat u krugovima IZ i bošnjačkih organizacija sve do početka 2001. godine, kada se, uzbuđen dolaskom SDP koalicije na vlast godinu ranije, počeo ukazivati među mladim aktivistima Bošnjačke (sic!) nacionalne zajednice Hrvatske, te nešto kasnije i KDBH “Preporod”, šireći propagandu o “umjetnoj” bošnjačkoj naciji.

Igrom kombinacije bošnjačke političke nezrelosti i izrazite modernosti, po kojoj Bošnjacima ne smeta nikakva različitost pod istim krovom, pa čak niti ona temeljna nacionalna, Hasanbegović biva izabran u Glavni odbor “Preporoda”, ulazi u redakciju časopisa Behar, u kojemu ne objavljuje niti uređuje, i na koncu biva izbačenim 2011. godine. Pridružuje se Medžlisu IZ Zagreb, kojim već iz sjene vlada albanski aktivist Gzim Rexhepi, čije su veze s klanom “Pripuz” poznate istražnim organima i novinarskim istraživačima u Hrvatskoj.

Izvršni odbor Medžlisa Zagreb zahvaćen je već potpuno saradnjom s Milanom Bandićem i njegovim političkim organizacijama te s HDZ‑om, odnosno nekim dijelovima ekstremne desnice koja s HDZ-om surađuje, a koju je doveo Hasanbegović vodeći džamijsku tribinu četvrtkom. Kao svaki pravaš, pragmatično je prihvatio činjenicu nezavisne BiH i bošnjačke nacije, ali tek kao fazu u konačnom ujedinjavanju integralnih Hrvata, katolika i muslimana s tvrdom granicom na Drini jedinstvene države, sudjelujući u mitologizaciji, posebno augmentaciji broja žrtava komunističkih zločina od 1945. do 1990.

Hasanbegović se u okviru svoje ideološke orijentacije (starčevićanstvo, uz ustašku redukciju) bavi muslimanima u BiH i Hrvatskoj te statusom IZ i građanskih udruženja muslimana do 1945. Time udara u tanku žicu osjetljivosti na neke nacionalne i vjerske velikane, odnosa prema Palestincima te antikomunizma. Znakovito je da mu je mentor magistarske radnje o muslimanima u Zagrebu (1878–1945) bio Ivo Goldstein, historičar i predsjednik odmetnute židovske organizacije “Beth Israel”.

Iz te je magistarske radnje proizašla knjiga, sporna po navijačkom diskursu prema NDH i tezi kako je slomom te tvorevine umrla muslimanska građanska kultura, a komunisti su društvo pretvorili u ideološki monolit, izrazito protuvjerski, pa i protuislamski. Tada se, osim o njegovom protivljenju antifašizmu kao ideologiji, ali i vrijednosti, raspravljalo i o njegovoj ulozi žetona koji će se ubaciti iz IZ kada desnica ponovo dođe na vlast.

Međutim, njegov proustaški sentiment baca svjetlo na one bošnjačke intelektualce koji su se kompromitirali hvalospjevima (Halid Čaušević, Muhamed Hadžijahić) ili saradnjom (Alija Nametak, Enver Čolaković, Ahmed Muradbegović, Hakija Hadžić) s Pavelićevim režimom, kao i drugih koji su se stavili u službu režima (muftija zagrebački Ismet Muftić, novinar Munir Šahinović).

No, tu je još veći problem – 13. Waffen SS divizija Handžar i njezin tabor imam Husein Đozo i generalno pokroviteljstvo Emina el‑Husejnija u stvaranju takvih jedinica pod komandom njemačke zločinačke organizacije. U napadima na Hasanbegovića, koji ne prihvaća da su AVNOJ, ZAVNOH i ZAVNOBiH temelji današnjih međunarodno priznatih država, ali i nacionalne emancipacije Bošnjaka, poteže se artiljerija koju on izaziva – Handžar divizija, koja nije uopće činila ono zbog čega je osnovana, već ratovala s partizanima, ali i njezin imam Đozo, kasniji fetva‑emin IZ u kohabitaciji sa socijalističkim režimom do 1979.

Dakle, Hasanbegovićevim angažmanom i širokom publikacijom njegovih stavova postavljena je dvostruka zamka. Negira se temelj državnosti BiH i priznanje bošnjačke nacije (iako zakašnjelo) u kombinaciji s odbranom muslimana koji su kompromitirani saradnjom s ustaškim režimom i nacistima, garniramo narativom o komunističkim progonima građanskih intelektualaca i vjerskih službenika.

Hasanbegović ne vidi, jer ga ne zanima, da su se udruženja i građanska svijest i među Bošnjacima i muslimanima počela razvijati još dobrano u komunizmu, koji nije priječio građansko udruživanje, naravno, ideologizirano, ali manje nego za vrijeme ustaškog režima jer se razvijao tokom 46 godina, prateći mijene u društvu, posebno one koje su sve više priznavale neminovnost pluralizma. Osnovno što zaboravlja kod apologetike NDH jeste da je u potpunosti propustila zaštiti muslimane od genocida. Doduše, Hasanbegović je izjavio da ustaške zločine smatra najvećim moralnim posrnućem hrvatskog naroda u povijesti. No, ostavio je dojam da je to izjavio pod pritiskom, našavši najblažu moguću formulaciju, a sve zarad ostanka u fotelji ministra kulture.

Generator opasnih podjela

Važan dio Saopćenja za javnost IZ RH nalazi se pri kraju, pa mu mediji i nisu dali prostora. Tiče se konstatacije da muslimani u Hrvatskoj imaju veći broj političkih i drugih institucija i organizacija te da se od njih očekuje profiliran politički stav, pa i artikulacija ZA i PROTIV mlađahnog ministra, a posebno njegovih stavova koji su uzburkali javnost. To se, barem dosad, nije dogodilo, osim što je Ervin Jahić, predsjednik KDBH “Preporoda”, odbacio prijedlog nekih članova Predsjedništva i Glavnog odbora o javnom izricanju načelnog stava Društva o temeljima državnosti BiH i Hrvatske, što Hasanbegović svojim uracima dovodi u pitanje.

U međuvremenu je Jahić u hrvatskim medijima stao u odbranu Hasanbegovića te, baš kao i hafiz Alili, njegove osporavatelje prozvao “moralnim paničarima”. Također, doznajemo da su članovi vodstva “Preporoda” tražili da društvo jasno da do znanja javnosti kako Hasanbegović nije bošnjački predstavnik u vlasti i da “Preporod” kao temeljna kulturna asocijacija Bošnjaka nije bila konzultirana oko imenovanja tog čovjeka na dužnost ministra kulture. Muftija Hasanović upozorio je jasno u tom pasusu, i bolno je u pravu, da se u suprotnom, dakle izostankom političkog stava drugih organizacija muslimana u Hrvatskoj, oni svode na vjersku manjinu, uz zanemarivanje njihovih ostalih identiteta.

Većina građana Hrvatske, iako se ne slaže s Hasanbegovićem u mnogo čemu, podržava njegov obračun s lijevoliberalnim, progay i “jugonostalgičarskim” medijima i udruženjima. Problem istine ostaje po strani, dok se čitava zajednica vuče u ideološki sukob lijevog, na čijoj strani stoje liberali, poštovatelji prava manjina, Srbi i Židovi, protiv desnog ustaškog i nacifašističkog. Dakle, taj žeton postaje uteg koji čitavu bošnjačku zajednicu stavlja pred optužbu da je proustaška i profašistička.

Insceniran je umjetan sukob koji je rezultirao podjelom u dva tabora, između kojih stoji i većina građana, ali i Bošnjaci i Islamska zajednica. Sam je Hasanbegović, promovirajući se u Sarajevu kao navodno kompetentan tumač historije Islamske zajednice, otvorio Pandorinu kutiju odnosa nekih bošnjačkih i prvaka IZ-a sa zločinačkim režimom, pa će se IZ, ali i bošnjačka politička elita, morati jasno i nedvosmisleno o tome principijelno i otvoreno izjasniti, i to vrlo brzo jer napadi na Hasanbegovića neće stati.

Stane li se u odbranu istine o mlakoj saradnji nevelikog broja Bošnjaka i muslimana s ustaškim režimom, dobija se etiketa s ljevice o profašizmu i revizionizmu, a ako se učešće nekih prominentnih Bošnjaka u ustaškom režimu osuđuje, dobija se etiketa s desnice o podržavanju komunističkih zločina i perioda te ljevičarenju. Podjele su među Bošnjacima već prisutne i produbljivat će se. Konačno, smjena ministra Hasanbegovića bit će aktualna tek kada on postane prevelik teret vlasti i protekne dovoljno vremena za obavljanje tvrđeg dijela posla za koji je zadužen, provedbu konzervativne revolucije, a slučaj Crnoja medijski se zaboravi, te Vladi ne bude problem smijeniti još jednog ministra na početku mandata.

(Faktor.ba/Magazin STAV)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh