Općina Stari Grad kupuje minibuseve za prijevoz svojih građana

objavljeno: 30.11.2016. u 15:58

Jednoglasno je Općinsko vijeće Stari Grad danas podržalo zaključak o kupovini šest minibuseva koji će biti ustupljeni na korištenje KJKP GRAS, isključivo za prijevoz putnika u Starom Gradu.

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na prvoj redovnoj sjednici Nacrt budžeta Općine Stari Grad za 2017. godinu u iznosu od 24.584.000 KM, te donijelo zaključak da ga uputi u javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Jednoglasno je podržan i zaključak o kupovini vozila minibuseva koji će biti ustupljeni na korištenje KJKP GRAS, isključivo za prijevoz putnika u Starom Gradu.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina pojasnio je da su održani razgovori sa predstavnicima preduzeća GRAS na kojim im je iznesen prijedlog o kupovini 20 minibuseva kojima bi prevozili građane ove općine.

Međutim, iz GRAS-a su kazali da nemaju dovoljan broj vozača i da bi morali zaposliti nove, ako bi kupili 20 kombija.

Iz ove firme stigao je prijedlog o nabavci šest minibuseva za koje mogu osigurati vozače, a vozila će se koristiti isključivo za prijevoz stanovnika općine Stari Grad, i to na linijama: Baščaršija – Sedrenik, Baščaršija – Faletići, Baščaršija – Vratnik, Baščaršija – Mihrivode, Latinska Ćuprija – Jačedoli i Vijećnica – Gazin han – Hladivode.

Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić za Faktor je kazao da će u narednih nekoliko dana održati sastanak sa ministrom saobraćaja Mujom Fišom i upravom GRAS-a.

- Na ovaj način želimo da riješimo jedan veliki problem stanovnika naše općine. Za sada idemo sa šest najkritičnijih linija kada je gradski prijevoz u pitanju. Vozila će se voditi u vlasništvu Općine Stari Grad kako bi se osigurali da u slučaju pljenidbe imovine GRAS-a ne odu i naša vozila – istakao je Hadžibajrić.

Vozila će, prema načelnikovim riječima biti ofarbana kao i vozila GRAS-a, ali sa istaknutim natpisom općina Stari Grad i GRAS.

- Njihova će obaveza biti da održavaju i registriraju vozila. Nastojat ćemo da se raspiše tender u što kraćem vremenskom roku, ali znate kako kod nas idu tenderske procedure, pa se nadamo da će ići što je brže moguće. Ova investicija je vrijedna oko 800.000 maraka, zavisno od ponuda na tenderu – pojasnio je načelnik.