open-navfaktor-logo
search
Naučnici upozorili
Stalno ste umorni, obratite pažnju šta jedete: Ova namirnica kriva je za to
Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu "Nutrients", potvrdila je kako jedan od glavnih krivaca za jak osjećaj umora može biti procesuirano meso.
12.04.2022. u 09:01
get url
text

Za potrebe studije autori su okupili 20 mladih odraslih osoba kojima se pregledavala mikrobiota u crijevima kako bi se vidjelo koliko utječe na mentalno zdravlje i umor te nivo energije i umor, piše msn.com.

Saznali su kako je procesuirano meso jedina hrana koja je povezana s promjenama u nivoima energije – dolazi do slabog ili jakog mentalnog umora.

- Doznali smo da će osobe koje konzumiraju više procesuiranog mesa reći kako osjećaju normalne nivoe mentalnog umora. Vrlo je izazovno pronaći direktan uzrok između ovako pripremljenog mesa i umora, poveznicu smo pronašli, ali ne znamo tačno kako takva hrana utječe na umor - dodao je autor studije dr. Ali Boolani koji smatra kako su potrebna dodatna istraživanja.

Smanjeni unos mesnih prerađevina dobra je odluka za zdravlje, ali je isto tako sasvim normalno ponekad jesti takve proizvode.

- Istraživanja nisu potvrdila kolika je količina dovoljna - pojasnila je stručnjakinja za hranu Samantha Cassetty i dodala:

- Ako poželite ponekad pojesti komad suhog mesa, vjerovatno se ne radi ni o kakvom problemu, ali ja ne bih savjetovala da se jede svaki dan i da bude glavni dio prehrane. Jako procesuirano meso možete zamijeniti cjelovitim žitaricama i svakako više pažnje obratiti na voće i povrće, a upravo ćete tako poboljšati raznolikost mikrobiote, smanjiti rizik od razvoja bolesti i pružiti sebi više energije.

Ono što se do sad zna je kako procesuirano meso ako se jede u velikim količinama može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, ali potencijalno i skratiti život.

Zašto se javlja umor nakon obroka?

Umor nakon obroka može biti posljedica namirnica koje ste jeli ili navike u spavanju.

Neke namirnice i određeni obroci mogu uzrokovati jak umor naknadno, a postprandijalna somnolencija je stanje umora koji osjećamo nakon konzumiranja obroka i označava nagli porast, ali i pad energije.

Istraživači su ponudili brojne teorije o tome šta uzrokuje umor nakon obroka, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.

Zašto smo umorni nakon obroka?

Umor ili problemi s koncentracijom nakon obroka su učestala pojava, a taj jaki umor se javlja ovisno o tome šta ste jeli, kada ste jeli i koliko ste pojeli.

Evo nekoliko faktora koji mogu biti uzrok ovom problemu:

Hrana bogata proteinima u ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Naučnici vjeruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo tijelo proizvodi više serotonina, a radi se o hemikaliji koja igra veliku ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja.

Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomažu proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumiranje ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.

On se nalazi u ovim namirnicama: losos, piletina, jaja, špinat, sjemenke, mlijeko, soja, sir.

Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su: tjestenina, riža, bijeli hljeb, kolači, krofne, keksi, mlijeko, šećer i bombone.

Često će se pojesti kombinacija ugljikohidrata i proteina prije spavanja, poput pahuljica s mlijekom, i to može utjecati i na san.

Kako spriječiti osjećaj umora nakon obroka:

Jedite malo i često: umjesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće, ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi nivo energije bio u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova trebalo bi utažiti glad, ali i pružiti energiju.

Dobro spavajte: ako ste kvalitetno spavali tokom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Prošetajte: dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste se osjećali manje umorni.

Pokušajte s terapijom jake svjetlosti: jedna studija pokazala je da osobe koje se izlažu jakoj svjetlosti nakon obroka rjeđe osjete umor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.