open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Šta se nudi glasačima u KS: "Četvorka" nije baš "četvorka", kampanja u znaku borbe SDA i dojučerašnjih SDA-ovaca
Liste kandidata koje će se 15. novembra naći pred glasačima predate su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine, a iako nije zvanično počela, predizborna kampanja za predstojeće Lokalne izbore već je u toku.
19.08.2020. u 19:35
get url
text
Kandidati na Lokalnim izborima u KS

Naročito se poranilo u Kantonu Sarajevo (KS), gdje su neke stranke i koalicije već u ponedjeljak svečano predstavile kandidate, te liste želja i obećanja ambiciozno nazivana "programima". Sudeći prema kandidatima za načelnike u sarajevskim općinama, borba će se voditi između sadašnjih i bivših članova SDA. Tako je javnost već imala priliku svjedočiti obećanjima da će bivši višegodišnji članovi SDA promijeniti stanje koje pripisuju SDA-u i to u periodu dok su oni bili članovi te stranke.

- Svjesni problema koje nasljeđujemo od naših prethodnika... – glasi dio zajedničke izjave kandidata "Četvorke" za načelnike u sarajevskim općinama, koje, između ostalih, potpisuje i Ibrahim Hadžibajrić.

Nesumnjivo je da je Hadžibajrić svjestan problema koje je naslijedio od svog prethodnika, aktuelnog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je na toj poziciji od 2008. godine.

I kandidat "Četvorke" za načelnika Ilidže Nermin Muzur je svjestan problema koje mu je u amanet ostavio bivši vijećnik SDA na Ilidži Nermin Muzur, kao i istoimeni direktor Turističke zajednice i zastupnik u Parlamentu FBiH, jednako kao što je Amar Dovadžija upoznat sa izazovima u borbi sa problemima za koje je odgovaran bivši SDA-ov vijećnik u Ilijašu Amar Dovadžija, kao i bivši zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija.

Ukoliko dobije povjerenje glasača, sa ozbiljnim problemima će se suočiti i SDP-ov kandidat za načelnika Trnova Elvedin Tatarević. Morat će Tatarević ispravljati i brljotine SDA-ovog vijećnika u Trnovu Elvedina Tatarevića.

Od ukupno devet kandidata "Četvorke" za načelnike u KS, njih šest je imenovano na prijedlog Naroda i pravde, dok su po jednog predložili Naša stranka, NBL i SDP, kojem je pripala čast da u Trnovu kao svog kandidata predloži vijećnika koji je do jučer u novčaniku nosio člansku karticu SDA.

Ono što je zanimljivo jeste da je "Četvorka" zaista "četvorka" samo u jednoj općini u KS, a to je Stari Grad.

Tamo gdje se završavaju interesi Ibrahima Hadžibajrića, što je otprilike kod Gradske tržnice Markale, "Četvorka" je zapravo "trojka". Svjedoče tome ovjerene kandidatske liste za načelnike, prema kojima u ostalim općinama "Četvorku" čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka.

U Trnovu, gdje SDP ide u socijaldemokratski juriš na čelu sa donedavnim SDA-ovcem, "Četvorka" uopće ne postoji.

Dakle, "Četvorka" je "četvorka" tamo gdje je to potrebno Ibrahimu Hadžibajriću", "trojka" je tamo gdje je potrebno Narodu i pravdi i Našoj stranci, dok ne postoji u Trnovu, gdje je SDP već prežaljen, sudeći prema postupku gotovo cijelog Općinskog odbora koji je napustio tu stranku.

Olakšavajuća okolnost za SDP je upitnost koncepta "zajedničkih kandidata", naročito kada su u pitanju stranke sa potpuno različitih strana ideološkog spektra. S tim u vezi će biti vrlo uzbudljivo posmatrati na koji će način zvaničnici Naše stranke i SDP-a u Novom Gradu uvjeriti svoje simpatizere da glas daju kandidatu koji je one koji nisu bili za nazivanje škole po Mustafi Busuladžiću nazivao "bagrom".

Tako bi i simpatizeri Naše stranke u Ilijašu trebali podržati kandidata Naroda i pravde Amara Dovadžiju, koji se do prije nekoliko dana aktivno bavio ismijavanjem Srđana Mandića, kandidata "Četvorke" koju čine tri stranke za načelnika Centra i bivšeg ministra iz Naše stranke čiji je mandat ostao obilježen krpljenjem rupe za odvod.

- Ako treba, za pobjedu Senaida Memića i kandidata SDA Boga mi ću i pjevati – poručio je prije nepune četiri godine na predizbornom skupu SDA na Ilidži sadašnji šef Naroda i pravde Elmedin Konaković.

I u predstojećim mjesecima bi Konaković mogao zapjevati za pobjedu istih tih SDA-ovih kandidata, koji ovaj put nastupaju u dresu Naroda i pravde. Akteri njegove pjesme bit će isti, samo će one o kojima je prije četiri godine pjevao u superlativima ovaj put optuživati za sve ono što je u nekadašnjim pjesmama fakturisao današnjim partnerima, naročito iz SDP-a.

S druge strane, SDA će ponuditi gotovo ista imena koja su ponudili prije četiri godine, s tim što će umjesto Senaida Memića u utrku za načelnika Ilidže ući Fikret Prevljak, dok će Jusuf Pušina pokušati iz fotelje izbaciti svog donedavnog stranačkog partnera u NBL-u Ibrahima Hadžibajrića.

Koalicije Demokratske fronte i Građanskog saveza će u utrku za načelnike ući u pet općina. Predsjednik Građanskog saveza Muhamed Fazlagić bit će kandidat u Centru, Adna Pandžić u Novom Sarajevu, Elma Mujadžić iz Građanskog saveza u Novom Gradu, Ahmed Handžić u Starom Gradu, te Rifet Dervišević u Vogošći.

SBB će u KS imati samo jednog kandidata za načelnika, a to će biti Sanela Prašović Gadžo, koja će biti kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad. Vjeruje Prašović Gadžo da u utrci sa njom niti jedan kandidat nema šansu jer ona cijeli život živi u toj sarajevskoj općini.

Istovremeno će se zanimljiva bitka voditi i za općinska vijeća, a imena pojedinih kandidata i nosilaca listi ovih stranaka već su poznata. Uglavnom su se stranke odlučivale za "provjerena imena", odnosno osobe koje iza sebe već imaju političko iskustvo. Najdalje je u tom kontekstu otišao SBB, koji je među nosioce listi uvrstio dvojicu aktuelnih ministara u Vladi KS.

Kada je u pitanju SDA, aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka će predvoditi listu te stranke u Starom Gradu, Hazim Bahtanović u Novom Sarajevu, Velija Katica u Centru, bivši direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić u Novom Gradu, Migdad Hasanović u Vogošći, Mahir Lokvančić na Ilidži, Mirza Mušanović u Hadžićima, Alma Omerović u Ilijašu, Amina Dedić u Trnovu.

Listu SDP-a u Centru će Denis Challenger, bivši kantonalni ministar Malik Garibija u Starom Gradu, Jasmin Kasumović u Vogošći, Alan Šerak u Ilijašu, Ajša Bajraktarević Saračević u Novom Gradu, Majda Kalamujić-Ćorović u Novom Sarajevu i Samir Avdić na Ilidži.

Narod i pravda je na prvo mjesto liste u Starom Gradu stavila nekadašnjeg kandidata Naše stranke, a kasnijeg člana upravljačkih struktura KJKP Vodovod i kanalizacija Damira Saračevića, Seada Đozu u Centru, Midhata Kerlu u Vogošći, Vernesa Bešliju u Ilijašu, Samira Bejića u Novom Sarajevu, Alema Logu u Novom Gradu, Tarika Stambolića na Ilidži, Anelu Šehić-Lisovac u Hadžićima i Almedinu Krupaliju u Trnovu.

Nosioci listi Demokratske fronte bit će Semir Spahić u Ilijašu, Mevlida Bandić u Hadžićima, Saša Planinčić na Ilidži, Mirza Memišević u Novom Gradu, Avdo Gljiva u Vogošći, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović u Centru, Muradija Džeko u Starom Gradu, nekadašnja direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović u Novom Sarajevu i Eldin Dautović u Trnovu.

Kada je u pitanju SBB, aktuelni kantonalni ministar obrazovanja Anis Krivić predvodi listu u Starom Gradu, njegov kolega u Vladi KS Ismir Jusko u Centru, Ifet Mahmutović u Novom Gradu, Edin Rovčanin u Novom Sarajevu, Akif Bešlija u Ilijašu, Edin Tiro u Hadžićima, glumac Izudin Bajrović na Ilidži, Ahmed Mulaibrahimović u Vogošći, te Zijo Krupalija u Trnovu.

Konačne liste bi CIK trebao ovjeriti do 11. septembra, te objaviti u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja do 1. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.