Prema utvrđenim rezultatima od 3. januara, HDZBiH je osvojio 13 mandata, Koalicija za Mostar 12, BH Blok šest, HRS tri mandata i "Ostajte ovdje" jedan mandat.

VEZANI TEKST - CIK potvrdio rezultate: Poznat odnos snaga u Gradskom vijeću Mostara

Konačna odluka o potvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, u skladu sa rokovima određenim Izbornim zakonom BiH, bit će donesena 19. januara.

Od dana održavanja izbora, a posebno nakon što su objavljeni utvrđeni rezultati, pljušte krivične prijave, međusobne optužbe za krađu glasova, optužuje se Gradska izborna komisija, birački odbori.

Udruga HNS u vlasništvu predsjednika HDZBiH Dragana Čovića podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i protiv predsjednika CIK-a Željka Bakalara i ostalih članova ovog tijela. Tužilaštvo HNK je formiralo čak osam predmeta istražujući navodne izborne prevare i malverzacije.

Povodom saznanja i mnogobrojnih prijava u vezi s počinjenjem protivpravnih radnji i aktivnosti u nastojanju da se utječe na rezultate izbornog procesa u Gradu Mostaru, Gradska organizacija SDA Grada Mostara podnijela je krivičnu prijavu protiv nepoznatih ovlaštenih službenih osoba u MUP-u HNK.

Smatraju, kako navode, da su te osobe suprotno važećim zakonskim propisima pristupale i nezakonito raspolagale ličnim podacima velikog broja građana Grada Mostara - prije svega Bošnjaka.

VEZANI TEKST - Zvizdić, Ramić i Špago sa mještanima: Pritisci i zastrašivanja Bošnjaka na jugu Mostara moraju biti zaustavljeni

Bošnjaci koji žive u naseljima Gradskog područja - Jug, uznemireni su i maltretiranjima koje proživljavaju od predstavnika PU Mostar, nakon održanih izbora. Upravo u ovoj izbornoj jedinici, Čović tvrdi da je HDZ navodno pokraden, te da mandat koji je osvojila Koalicija za Mostar pripada njegovoj stranci. Stoga, izvori Faktora sa kojima smo razgovarali, kažu da se upravo "policijska zastrašivanja dovode u vezu sa Čovićem i nastojanjima da ukrade vijećnićki mandat".

U priči o lokalnim izborima u Mostaru "svaka strana" ima svoju verziju.

Šta je to što su trenutno činjenice koje imamo iz Centralne izborne komisije BiH.

Nakon objave utvrđenih izbornih rezultata, CIK je donio pet naredbi Glavnom centru za brojanje, da izvrši ponovno brojanje glasačkih listića.

Prva naredba donesena je i prije objave, sedam dana nakon održanih izbora, 27. decembra. Razmatrajući izvještaj glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu izbornih rezultata CIK je po službenoj dužnosti naredio ponovno brojanje glasačkih listića na sedam biračkih mjesta.

Potom 8. januara, kako je navedeno u naredbi, po zahtjevu ili službenoj dužnosti, naređeno je Glavnom centru za brojanje da ponovno broji glasačke listiće po kandidatima političkih subjekata i to na 30 biračkih mjesta.

Tri dana kasnije, 11. januara naređeno je ponovno brojanje glasačkih listića na jednom biračkom mjestu i po političkim subjektima i po kandidatima.

Isti dan donesena je još jedna naredba da se izvrši ponovno brojanje glasačkih listića i po političkim subjektima i kandidatima za 12 biračkih mjesta.

Novu naredbu CIK je donio i danas 13. januara. Glavnom centru za brojanje naređeno je ponovno brojanje po političkim subjektima i kandidatima za 10 biračkih mjesta.

Obzirom da je za izbore u Mostaru bilo akreditirano čak 1.717 posmatrača, niko nije očekivao ovakav razvoj situacije.

VEZANI TEKST - Čović nervozan, podnio prijave Tužilaštvu BiH: Na silu želi mandat kako bi Mostar bio "hrvatski stolni grad"

Najveću odgovornost u cijelom lancu snose prvenstveno članovi biračkih odbora, jer su oni ti koji broje glasove, popunjavaju obrasce i dostavljaju ih uz vreće sa glasačkim listićima Gradskoj izbornoj komisiji, koja potom sve to prosljeđuje Glavnom centru za brojanje u Zetri.

Ko, kako, kome, da li u biračkim odborima ili Gradskoj izbornoj komisiji je dopisivao ili oduzimao glasove, ko od članova biračkih odbora ili Gradske izborne komisije je radio u korist nekog kandidata ili političkog subjekta, trebalo bi se znati nakon što sva nova brojanja glasačkih listića budu završena i utvrđene nepravilnosti.

Obzirom da je do objave potvrđenih rezultata ostalo još šest dana, ne treba iznenaditi ako CIK izda nove naredbe Glavnom centru za brojanje.

Prema onome što je do sada utvrđeno, članovi biračkih odbora nisu pravilno unosili podatke u obrasce, tako da je utvrđeno nakon ponovnog brojanja, da se nije slagao broj glasova za pojedine kandidate, odnosno političke subjekte unesenih u obrasce sa onima koji su se nalazili u vrećama.

Pravo glasa na izborima u Mostaru imala su prema podacima iz Centralnog biračkog spiska 100.864 birača, a njih 52.890 izašlo je na izbore. Mostarci su glasali na 150 biračkih mjesta.

U Gradsko vijeće Grada Mostara bira se 35 vijećnika i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada 13 i u šest izbornih jedinica gradskog područja još 22 vijećnika. Glasalo se za 22 političke stranke, 4 nezavisna kandidata, 4 koalicije i i jednu listu nezavisnih kandidata, ukupno 370 kandidata.