Sastanak je uslijedio nakon zahtjeva i protesta kantonalnih sindikata u utorak pred zgradom Vlade KS.

U protestu su učestvovali Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Njihovi zahtjevi se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plaća radnicima.

VEZANI TEKST - Sivro: Neki zastupnici su mi rekli da se stide što pripadaju vladajućoj većini

Premijer Forto zatražio je da se dogovore sastanci na kojima će se pregovarati 8, 15. i 21. decembra, kada su planirani i posljednji pregovori.

Ministrica pravde KS Darija Softić Kadenić govorila je o zakonskim rokovima o utvrđivanju budžeta, te da su tek 29. oktobra dobili instrukcije s federalnog nivoa. Softić Kadenić je istakla tokom sastanka da je opredjeljenje Vlade KS da pregovara sa sindikatima, te smatra da nisu zakasnili sa pregovorima.

- Ukoliko postignemo dogovor, intervenisat ćemo o nacrtu budžeta - kazala je.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić iznio je kritiku na odnos ureda premijera Forte prema sindikatima, na šta je Forto, prema riječima predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja Saudina Sivre, žestoko reagovao, te upozorio da se ne kritikuje njegov ured i da to nema veze sa pregovorima.

Bešlić je zatražio zapisnik sa prošlog sastanka, na šta mu je premijer Forto odgovorio da zapisnik ne postoji jer su pregovori tek počeli na ovom sastanku.

Sivro je zatražio da Vlada KS da konkretnu ponudu za osnovicu, te da je u interesu obje strane da dođe do dogovora.

- Sindikati su ponovili zahtjeve, a Vlada nam je ponovo ponudila šipak i predložila da se dogovorimo da ćemo se dogovarati - rekao nam je Sivro.

Pregovori će završiti 21. decembra, a ukoliko se ne ispune zahtjevi sindikata, moguć je i generalni štrajk, što je Sivro ranije rekao za Faktor.