open-navfaktor-logo
search
Analiza
Šta može presuditi pa da Schmidt smijeni Dodika? Rušenje države BiH ili...
To je sve Dodikova predizborna. Šta će on, "krkan jedan iz Laktaša". Dodik je primitivac. Dodik samo priča, vidite koliko je referenduma najavio, ali ništa od toga. On galami jer je RS u finansijskim problemima. Ovo je neki novi Dodik, spreman je na evropsku priču. Ne smije on ništa, zna gdje je crvena linija. 
12.07.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik vrijeđa i prijeti: Sudija "šiptar" nam neće govoriti šta je pravo, zabranit ćemo rad SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda u RS-u

Kad gle čuda, ostadoše u šoku samo oni koji su potcjenjivali Dodika i uz to bili ubijeđeni kako su oni neki novi pregovarači koji će s liderom SNSD-a razgovarati o temama koje su svima prihvatljive, a ono oko čega se spore neće ni razmatrati. Šokirani su svi oni koji nikada do sada nisu pročitali dva dokumenta koja su za Dodika hodogram na putu ka samostalnom RS-u i koji su i na njihov spomen odmahivali rukom, kao da je sve to nebitno. 

"Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH" detaljno je razrađena tema u dokumentu "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske", nastao 17. septembra 2012. godine, kao i u Deklaraciji SNSD-a iz aprila 2015. godine pod nazivom "Republika Srpska – slobodna i samostalna".

I tako šokiranima Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, progura u NSRS-u gdje ima dvotrećinsku većinu Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Onda potpisa Ukaz, pa nađe podobnog direktora Službenog glasnika RS-a da objavi njegov ukaz i stupi na snagu - Ustavni sud BiH nema nadležnosti u RS-u!  

Sljedeće je Dodik najavio zabranu rada Suda, Tužilaštva i SIPA-e u ovom entitetu. 

- Ja ću biti taj koji će predložiti ponovo Skupštini donošenje zakona da se zabrani djelovanje SIPA-e, rad Tužilaštva i i da se ne primjenjuju odluke Suda BiH na prostoru RS-a, dok se pribavi njihov ustavni osnov. Ukoliko krenu sa rigidnim primjenama, mi ćemo odbaciti i te institucije. Naravno, galamit će američki ambasador da to nije u skladu sa ustavnim principima... – dodao je Dodik nedavno govoreći u NSRS-u.

Ako se pritisci nastave, zaprijetio je nakon toga, do Nove godine ćemo imati referendum o statusu RS-a. 

VEZANI TEKST - Dodik počeo s realizacijom dokumenta iz 2012. godine

Za "šokirane" kojima se vjerovatno, iako se Bosna i Hercegovina nalazi u najopasnijoj situaciji od 1995. godine kada je potpisan Dejtonski sporazum, i dalje ne da čitati 42 stranice Dodikovog dokumenta koji već 11 godina stoji na web stranici predsjednikrs.net, izdvojit ćemo samo dio o referendumu jer je, nakon što zabrani SIPA-i, Tužilaštvu BiH i Sudu BiH da djeluju na teritoriji ovog entiteta, to naredni korak. 

PITANJE REFERENDUMA

U SAD-u referendum ne postoji u federalnom zakonodavstvu, ali ima široku primjenu u zakonodavstvima država-članica.Tako od 50 američkih država od kojih se sastoje SAD, sve imaju predviđen referendum kao svoje pravo, osim Delavera koji to nije
regulirao.

Referendum je obavezan u 47 američkih država kada se mijenja Ustav SAD, a u većini njenih država je obavezan za određene kategorije zakona, dok je za neke zakone fakultativan.Referendum predstavlja zaštitu prava federalnih jedinica koje mogu
zakazati narodno glasanje, ako smatraju da su njihova prava povrijeđena.

To je garancija koja omogućava njihovom stanovništvu da negativnim odgovorom spriječi provođenje odluka centralnih organa koje su na štetu njihovih autonomnih prava. Na primjeru BiH, to znači da raspisivanje referenduma pripada entitetima, jer nije izričito dato u nadležnost BiH. To garantuje član 3.3.a) Ustava BiH, koji je pisan po modelu američkog Ustava koji to pravo ostavlja u nadležnosti država-članica.

Dodika se nije sankcioniralo kada je organizirao neustavni referendum od danu RS-a. Osim "oštrih osuda" što svake godine demonstrira silu i organizira parade i svečanosti povodom 9. januara, datuma kojeg je ozvaničen početak genocida u BiH, a za njega i njegove ideološke sljedbenike ustanovljen RS, do sada nismo vidjeli neke sankcije koje su ga natjerale da se povuče. 

VEZANI TEKST - Escobar: Dodik sve ovo radi jer želi zaštiti svoju moć i novac

Američke i britanske njemu ništa ne predstavljaju. Služe tek da se pokaže kako ga disciplinuju, a on ustvari postaje sve gori i opasniji. 

Može li i šta je to zbog čega bi visoki predstavnik upotrijebio bonske ovlasti, a u tom slučaju iza njega stale sve zemlje članice PIC-a? 

Rusija i Vladimir Putin. Geopolitika, koja se od početka ruske agresije na Ukrajinu mijenja iz minute u minutu, i gdje Zapad strahuje od ruskog predsjednika da bi na Balkanu mogao otvoriti još jedan front, jedini su razlog zbog kojeg bi Dodik mogao možda biti smijenjen. Ne to što ruši sve državne institucije, što ruši ustavni poredak, što svim silama udara na državu BiH, već isključivo ruski utjecaj i zaustavljanje Putina. 

Geopolitika i težnje Zapada, posebno Amerike da 1998. godine na vlast u RS-u dovede "reformske snage" bila je presudna da Milorad Dodik sa samo dva zastupnika u NSRS-u dobije premijerski mandat, nakon čega je uslijedilo 25 godina njegove vladavine. Krenuo je kao "dašak svježeg vjetra na Balkanu" i dogurao do glavnog Putinovog igrača. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.