Četvrtak, 26.11.2020.
h

Šta donosi novi Zakon o akcizama: Povećanje putarina garantira trošenje novca na gradnju puteva

Novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je utvrđen na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, uskoro bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Za razliku od prethodnog rješenja koje nije dobilo podršku zastupnika, ponajviše zbog izostanka zakonski definirane obaveze transparentnog utroška prikupljenih sredstava, novim se prijedlogom premostila i ta prepreka.

Prethodno je, podsjećanja radi, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BIH predložio zakonsko rješenje kojim nije predviđeno slijevanje prikupljenog novca na namjenske račune kompanija zaduženih za izgradnju i održavanje autoputeva i puteva. Dok je Federacija za te potrebe otvorila potrebne namjenske podračune, Republika Srpska (RS) je predvidjela namjenski račun samo za Autoceste RS-a, a novac predviđen za izgradnju i održavanje puteva bi se, u skladu sa prijedlogom UIO-a BiH, uplaćivao u entitetski budžet. To je, sasvim opravdano, probudilo sumnje da bi se ta sredstva mogla koristiti i za druge svrhe, poput krpljenja budžetskih rupa.

Novim prijedlogom je mogućnost zloupotrebe utroška novca eliminirana na način da se postojeće akcize na naftu i naftne derivate uopće ne povećavaju, već će doći do povećanja putarina sa postojećih 10 na 25 feninga.

Sredstva prikupljena od putarina su namjenskog karaktera i mogu se koristiti isključivo za gradnju, rekonstrukciju i održavanje autoputeva (20 feninga) i puteva (pet feninga) te nije moguće njihovo preusmjeravanje za druge potrebe. Istovremeno, povećanjem putarina za 15 feninga je izbjegnuta ranije spominjana mogućnost rasta cijena goriva za 15 feninga po litru dizela ili benzina.

Kako bi se riješio problem zloupotreba u vezi sa lož uljem i biogorivom, predloženo je povećanje akciza na lož ulje za 15 feninga te uvođenje akciza od 30 feninga na biogorivo i biotečnosti.

Usvajanje novog Zakona o akcizama posljednja je prepreka za početak radova na izgradnji saobraćajnica u BiH, s obzirom da se akcizama oslobađaju i već dogovorena sredstva međunarodnih finansijskih institucija, ali i grant sredstava Evropske komisije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh