open-navfaktor-logo
search
Upozorenja struke
Šta donose novi zakoni u KS: Policija se stavlja pod punu političku kontrolu
Komisiju za unapređenje bi, prema novom prijedlogu, činila dva predstavnika Uprave policije, dok bi od ostala četiri člana dvojicu predložio ministar te po jednog Sindikat i Komisija za sigurnost Skupštine KS
01.06.2019. u 12:16
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je prijedloge izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS, čije odredbe, kažu, značajno unapređuju organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, naročito kada su u pitanju "vraćanje struke i integriteta u policijske redove i depolitizacija policije". S druge strane, struka tvrdi suprotno. Predložena zakonska rješenja, upozoravaju, uvode potpunu političku kontrolu nad radom policije.

U izradi ovih prijedloga, kako je saopćeno iz Vlade KS, su učestvovali Komisija za sigurnost, Nezavisni odbor i Odbor za žalbe javnosti, što definitivno ukazuje na nepostojanje uloge struke u kreiranju novih zakona. Komisiju za sigurnost dominantno čine članovi vladajućih stranaka, a aktuelnim sazivom predsjedava Elvedin Okerić (Narod i pravda).

O (ne)zavisnosti Nezavisnog odbora su mediji u bliskoj prošlosti već izvještavali, kada je to tijelo po nalogu pojedinih političkih opcija smijenilo policijskog komesara Mevludina Halilovića. Kada je Odbor za žalbe javnosti u pitanju, njegov sastav imenuje Skupština KS na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS, što dovoljno govori o karakteru tog tijela i utjecaju politike na njegov rad.

Kao ilustraciju političkog utjecaja na rad Uprave policije po novom zakonskom rješenju iskoristit ćemo primjer koji se odnosi na unapređenja policijskih službenika. Prema važećem Zakonu o policijskim službenicima, Komisiju za unapređenje svojim rješenjem formira policijski komesar, a nju čine policijski službenici sa istim ili višim činom od činova koji se zahtijevaju za radno mjesto za koje se kandidati razmatraju za unapređenje. Na taj način je komesaru omogućeno da kroz izbor kredibilne komisije, koju bi činili iskusni profesionalci, osigura fer izbor i napredovanje pojedinaca za koje struka procijeni da to i zaslužuju.

Prema novom prijedlogu Vlade KS, struka je lišena značajnijeg utjecaja u procesu unapređenja policijskih službenika. Komisiju za unapređenje bi, prema novom prijedlogu, činila dva predstavnika Uprave policije, dok bi od ostala četiri člana dvojicu predložio ministar te po jednog Sindikat i Komisija za sigurnost Skupštine KS. Dakle, dominantnu ulogu u tom procesu bi imala upravo politika, a ne struka.

Pored činjenice da bi struka bila potpuno degradirana u procesu unapređenja policijskih službenika, znatno bi bila umanjena i uloga policijskog komesara u vođenju procesa unutar Uprave policije. Ministrovi članovi i član kojeg imenuje Komisija za sigurnost bi upravljali procesom unapređenja, a za sve eventualne negativne posljedice takvog procesa bi odgovornost snosio komesar.

Za postojeće zakone koji uređuju ovu oblast je prethodni saziv Vlade KS dobio pohvale domaće stručne javnosti i međunarodnih organizacija, a ono što je zanimljivo jeste da su pojedini akteri koji su učestvovali u kreiranju i usvajanju aktuelnih zakonskih rješenja danas, noseći druge političke dresove, iznenada spoznali njihove navodne manjkavosti.

- U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS utvrđuje se i sigurnost pozicija načelnika i inspektora u Jedinici za profesionalne standarde jer više neće postojati mogućnost da zbog određenih radnji koje poduzimaju u okviru svojih službenih zadataka trpe posljedice, odnosno da od strane policijskog komesara mogu biti premješteni na drugo radno mjesto. Time se osigurava potpuna efikasnost i integritet postupka unutrašnjih istraga u Upravi policije MUP-a KS – saopćeno je iz Vlade KS.

Ovim prijedlogom, tvrde sagovornici Faktora iz MUP-a KS, nastoji se osigurati postojanje jednog broja „biranih“ policijskih službenika koji bi bili "nedodirljivi". Ponovo se dolazi do situacije u kojoj bi policijski komesar imao bitno smanjen utjecaj na rad Jedinice za profesionalne standarde, a snosio bi odgovornost za eventualne propuste.

Do sadašnjeg načina rada Jedinice za profesionalne standarde i nadzora kojeg provodi Ured za pritužbe građana došlo se, uvjeravaju naši sagovornici, napornim i strpljivim radom sa predstavnicima OHR-a, Ambasade SAD-a, EUPM-a i eksperata iz evropskih zemalja, a postojeća rješenja, dodaju, identična su onima u SAD-u i Njemačkoj.

Da su predložene izmjene zapravo pokušaj stavljanja Uprave policije pod političku kontrolu, upozorio je nedavno i generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić, koji je cijeli radni vijek proveo radeći u policijskim agencijama.

- Uvažavajući činjenicu da su misije UN BiH-IPTF i EUPM BiH u proteklih 20 godina uložile izuzetan napor, te usaglasile procedure rada Uprave policije u okviru MUP-a KS, te nadležnosti i odgovornosti u okviru Uprave policije, smatram da će ovakav pristup izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS imati katastrofalne posljedice u kontekstu preostalih 15 policijskih agencija na području BiH, te da će otvoriti mogućnost političkim strukturama u BiH da u konačnici ovladaju upravama policije u političkom smislu, čime će učiniti upitnim njihovu profesionalnost i efikasnost u zaštiti građana BiH – napisao je Miletić u pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.