open-navfaktor-logo
search
Boris zvani žurno
Srbinje (Foča) zabranio Ustavni sud BiH, ali Grubešić iz Tužilaštva i dalje naziv koristi u saopćenju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tačnije rukovodilac Odjeljenja za odnose sa javnošću te pravosudne institucije Boris Grubešić, saopćio je danas da će za 13 od 19 uhapšenih u akciji kodnog naziva "Staza" zatražiti jednomjesečni pritvor.
02.02.2022. u 17:42
get url
text

U saopćenju su naveli puni identitet, uz nadimke, godište i mjesto rođenja osumnjičenih.

Ništa u saopćenju Tužilaštva BiH, odnosno njegovog rukovodioca Odnosa s javnošću Borisa Grubešića ne bi bilo sporno, da pored imena i datuma rođenja jednog od uhapšenih Grubešić nije saopćio da se radi o osobi rođenoj u Srbinju/Foči.

Zvuči zaista nevjerovatno da su se upravo iz pravosudne institucije koja bi trebala sankcionirati nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH odlučili za "vaskrsenje" naziva grada, koji je davno odlukom Ustavnog suda, izbačen iz upotrebe i zabranjeno je njegovo korištenje.

Naime, po odluci Narodne skupštine Republike Srpske koja je stupila na snagu početkom januara ratne 1994. godine, naziv grada Foča je, pošto je od većine srpskih stanovnika smatran "omraženim turskim imenom", promijenjen u Srbinje.

Bivši predsjednik Izvršnog odbora Općine Foča Radojica Mlađenović kazao je na suđenju Ratku Mladiću da je takav naziv predložen jer se rimovao s imenima općina kao Trebinje i Ljubinje.

Ukoliko to Grubešiću nije poznato, još 2004. godine, odlukom Ustavnoga suda BiH, vraćen je stari naziv Foča. Naziv Srbinje zabranjen je u javnom prostoru, kao i u dokumentima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.