open-navfaktor-logo
search
Ofanziva Beograda
Srbijanski obavještajci i policajci pod diplomatskim plaštom preplavili BiH
Zanimljivo je da je Đorđević, iako je imenovan još u maju, akreditive Predsjedništvu BiH je predao tek nakon što je Milorad Dodik preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
24.11.2018. u 09:04
get url
text
Goran Živaljević, Aleksandar Đorđević i Goran Dragović

Zastava entiteta RS iza leđa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pri prijemu akreditiva novog ambasadora Republike Srbije u našoj zemlji u potpunosti je u drugi plan stavila biografiju novog prvog čovjeka Ambasade Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića te, u kontekstu te biografije i drugih srbijanskih "diplomatskih" imenovanja u BiH, potencijalne motive njegovog dolaska u našu zemlju.

Đorđević je bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), a na čelu srbijanske obavještajne službe je proveo četiri godine. Tu je poziciju napustio sredinom 2017. godine. Iako se nagađalo da bi mogao biti imenovan za savjetnika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, sa kojim je u bliskim odnosima gotovo tri decenije, krajem maja ove godine je imenovan za ambasadora u BiH.

Zanimljivo je da je, iako je imenovan još u maju, akreditive Predsjedništvu BiH je predao tek nakon što je Milorad Dodik preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Đorđević će se u Sarajevu pridružiti Goranu Dragoviću, bivšem komandantu Žandarmerije koji je 31. jula ove godine smijenjen sa te pozicije te je imenovan za policijskog oficira za vezu u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Dragović je, nakon tačno deset godina provedenih na čelu Protivterorističke jedinice, 12. marta 2015. godine imenovan za komandanta Žandarmerije. Iako u najboljim profesionalnim godinama, smijenjen je sa te pozicije te poslan u BiH kako bi preuzeo dužnost policijskog oficira za vezu.

Goran Dragovic

Zvanični Beograd se u posljednjih nešto više od godinu dana baš potrudio da svoju diplomatsku mrežu u BiH popuni obavještajcima. Jedan od njih je Goran Živaljević zvani Guta, koji je na dužnost prvog savjetnika u Ambasadi Srbije u BiH preraspoređen nakon što se "proslavio" kao jedan od aktera nereda u Sobranju Makedonije od 27. aprila 2017. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Makedonje ispitivalo je umiješanost Živaljevića u dešavanjima u Sobranju, u kojima je povrijeđeno stotinjak osoba, među kojima je i aktuelni makedonski premijer Zoran Zaev.

U medijima su objavljeni i transkripti razgovora, koji dokazuju Živaljevićevu ulogu u organiziranju događaja koji su u Makedoniji okarakterizirani kao "državni udar". Radi se o razgovorima Živaljevića, jednog od omiljenih Dodikovih analitičara Miroslava Lazanskog te zastupnika Demokratske partije Srba Ivana Stoilkovića. Lazanski je, dokazuju razgovori, u Makedoniju doveden za potrebe propagandne akcije u korist tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a na RTRS-u već duži vremenski period ima čak i vlastitu emisiju.

Zanimljivo je i poprilično indikativno da je talas srbijanskih obavještajaca zapljusnuo BiH uporedo sa dešavanjima u entitetu RS, gdje je Milorad Dodik, pod firmom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, formirao paraobavještajnu službu. Istovremeno su intezivirani napadi na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, koja je predstavljala najkrupniju prepreku intezivnoj saradnji srbijanskih obavještajaca i Dodikovih paraobavještajaca na štetu BiH.

Prije nekoliko dana je ozvaničeno osnivanje Vijeća za zaštitu ustavnog poretka RS-a, čime je i ozvaničeno postojanje entitetske obavještajne službe, što je protivno Ustavu BiH i Zakonu o OSA-i BiH i što, gotovo pa sigurno, nije ideja iz glave Milorada Dodika ili nekog od njegovih trabanata, već instrukcija iz Beograda.

Postojeće informacije govore da je aktuelni talas prebijega dosadašnje opozicije pod Dodikove skute posljedica upravo angažmana srbijanskih obavještajaca, koji su različitim metodama, uglavnom ucjenama, primorali dojučerašnje Dodikove ljute neprijatelje da "zaborave" na animozitete i iznevjere svoje političke i ljudske principe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.