Rakić je kazao da je došao u Jarinje nakon informacije da se okupio srpski narod koji je uznemiren i uplašen za svoju sigurnost i ekonomski opstanak.

- Čujemo informacije da ovo nije upereno protiv srpskog naroda. U našem narodu bi se to reklo nije šija nego vrat. Kao što se vidi ovi ljudi ne voze borbena vozila, nego svoja lična vozila kojima izdržavaju porodice, komunalna vozila, vozila kojim prehranjuju svoju djecu, dakle ovo je direktno upareno protiv srpskog naroda - kazao je Rakić.

VEZANI TEKST - Kosovska policija na granici počela izdavati privremene tablice za vozila iz Srbije

On je kazao da je Briselski sporazum jasan i da to nije švedski sto, da može jedna strana da uzima sa njega samo ono što joj se sviđa. Pozvao je okupljene Srbe na razum i mir i da ne nasjedaju na provokacije, kao i Prištinu da ne nasjeda na provokacije ili izazove provokacije. Pozvao je i državu Srbiju i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne.

Rakić je kazao da su se srpski građani okupili kako bi izrazili svoju uznemirenost te je apelovao na što brže iznalaženje rješenja. Ministarstvo vanjskih poslova Kosova saopćilo je da od jutros na svim graničnim prijelazima izdaje privremene registarske tablice za sva vozila s registarskim tablicama Srbije koji ulaze na teritoriju Kosova i oduzima KS tablice koje više nisu validne.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da je Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS, prema sporazumu o slobodi kretanja dogovorenom sa Srbijom u Briselu. On je podsjetio da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primjenjivalo sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila.

- Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Uroševac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane - kazao je Kurti.

Premijer je kazao da odluka nije uperena protiv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju.

Premijer Kurti je ocijenio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, nego je imponirano od druge strane, a građani Kosova već deset godina plaćaju privremene tablice za ulazak u Srbiju. Kazao je da Kosovo ne želi privremene tablice, ali da dok ih bude sa srpske strane bit će ih i sa kosovske.

U odluci za izdavanje privremenih registarskih tablica koje se vrši na svim graničnim prijelazima Republike Kosovo, vozači vozila su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mjesta, naprijed i pozadi. Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju pet eura.