open-navfaktor-logo
search
Narušen ugled
Sprema li proizvođač respiratora iz Kine milionsku tužbu protiv BiH?
Proizvođač respiratora iz Kine od kojeg je firma Srebrena malina nabavila 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM, prema pisanju medija, sprema višemilionsku tužbu protiv BiH.
12.08.2020. u 17:23
get url
text

Navodno se proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio nakon što su The New York Times i Associated Press prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

VEZANI TEKST - Pročitajte cijeli odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH o 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina

Kako piše Hayat, štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere milionima eura, te advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Proizvođač respiratora Beijing Aerospace Changfeng u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine.

Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije, navodi ovaj medij.

Podsjetimo, nabavku respiratora iz Kine istražuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je još za vrijeme predistražnih radnji izvijestilo javnost da je "vještačenjem utvrđeno da su nabavljeni respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege".

VEZANI TEKST - Nema prepreka da se respiratori nabavljeni preko FUCZ-a podijele bolnicama, ali...

Kasnije je, međutim, utvrđeno da vještačenje nije radio ovlašteni sudski vještak, dok je Institut za mjeriteljstvo BiH dao mišljenje s rezervom.

Zvanično još nije poznato o kakvim respiratorima se radi, a to će se utvrditi nakon što oni budu raspoređeni po medicinskim ustanovama, nakon čega će ih u funkciju staviti ovlaštena laboratorija.

Tek tada bi konačnu ocjenu trebao dati Institut za mjeriteljstvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.