Srijeda, 23.09.2020.
h

Spisak najposjećenijih destinacija u Bosni i Hercegovini (FOTO)

Mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta izabrali su Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju u kojoj će provesti godišnje odmore.

Bosna i Hercegovina raspolaže mnogim prirodnim ljepotama, historijskim i kulturnim znamenitostima te je iz tog razloga jedna od destinacija mnogim turistima. Ljetna turistička sezona protekla je fantastično i ostvaren je odličan turistički promet.

Ovo je spisak najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini ove godine

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Turistička organizacija Republike Srpske najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini jeste Sarajevo.

Sarajevo je u julu mjesecu zabilježilo 38.584 posjete, a registrovano je 76.779 noćenja, što je za 56,2 posto više nego u julu prošle godine.

Kako je za Faktor.ba kazala glasnogovornica Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić, za prvih sedam mjeseci u Sarajevu je boravilo 201.714 turista, a registrovano je 387.324 noćenja, što je za 21,5 posto više nego za prvih sedam mjeseci prošle godine.Turisti u carsiji 8

– Turisti najviše posjećuju Baščaršiju, zanatske centre, vjerske objekte, muzeje i slično. Također, velika je zainteresiranost za Sarajevski ratni tunel, Vrelo Bosne, Skakavac kao i za olimpijske planine Igman i Bjelašnicu – istakla je Hadžiefendić-Mešić.

Kako je kazala glasnogovornica Turističke zajednice KS, na olimpijskim planinama veliki je broj gostiju iz arapskih zemalja. Oni iskazuju veći interes za okolinu gradova nego za same gradove.

– Sarajevo posjeti više od trećine ukupnog turističkog prometa Bosne i Hercegovine – dodala je Hadžiefendić-Mešić.

Drugi grad po posjećenosti u Bosni i Hercegovini je Mostar, koji turiste privlači svojim historijskim znamenitostima. Glavna atrakcija je svakako Stari most, koji je simbol grada Mostara.mostar-992015

Planinski turizam u Bosni i Hercegovini atraktivan je tokom cijele godine. Turistička ponuda olimpijskih planina ne vezuje se samo za zimski period. Brojni sadržaji u ponudi su turistima i tokom ostalih mjeseci. Treći grad po posjećenosti jeste Istočno Sarajevo, odnosno planina Jahorina.

– Prvenstveno, to su vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima koji uključuju i programe obilaska same planine, ali i destinacija u neposrednoj blizini, aktivan odmor (planinarenje, biciklizam, šetnje…), sportski kampovi, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija i slično – kazala je za Faktor.ba Tijana Aćimović, viši stručni saradnik Turističke organizacije RS.

Tuzla je, zahvaljujući Panonskim jezerima, četvrti grad po posjećenosti u Bosni i Hercegovini. Ove su godine mnogi Bosanci i Hercegovci tražili spas od vrućina na ovim slanim jezerima, ali su ona privlačila pažnju i turista iz regiona i svijeta. Ove je godine zabilježena rekordna posjećenost jedinih slanih jezera u Evropi.panonska-tuzla-5

Na petom mjestu našlo se Trebinje koje je ove godine isplivalo kao hit destinacija. Kako kaže Hadžiefendić-Mešić, za Trebinje se vezuje neobična arhitektura, okoliš, pozicija kao i ambijent koji je napravljen u samom gradu s kulturnim programima koji daju život jednom gradu.

– Uvijek atraktivna u RS-u jeste i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje, gdje je TO ovoga grada u svoju ponudu uvrstila turističku turu obilaska srednjovjekovnih manastira ovoga kraja (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu) – objasnila je Aćimović.

Na spisku najposjećenijih bh. gradova našao se i Teslić, koji je veoma posjećen zbog banjskog kompleksa koji je u kontinuitetu popunjen tokom cijele godine.banja-vrucica-teslic-992015Banjski centri RS-a ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga, liječenja. Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja (kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih…).

Osim usluga liječenja, banjski centri nude i rekreativne sadržaje, tu su sportski tereni i uređene trim staze. Kada je riječ o banjskom turizmu, svakako u ponudi prednjači renovirani zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je danas zasigurno jedan od vodećih zdravstvenih, wellness i kongresnih centara u regionu – kazala je Aćimović.

Sedmi najposjećeniji grad Bosne i Hercegovine jeste Banja Luka koji je zbog brojnih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija doveo veliki broj posjetilaca u našu zemlju.demofest-992015

– U proteklom mjesecu Banja Luka je bila domaćin Evropskog prvenstva u raftingu, kao i Evropskog kajak kanu prvenstva. Tu su i uvijek atraktivni muzički festivali „Demofest“ i „Fresh Wave“ u Banjoj Luci, „OK Fest“ – Tjentište/NP Sutjeska, Međunarodni festival folklora „Dukatfest“, kao i kulturno-turističke manifestacije poput Drinske regate, Višegradske staze, Dučićevih večeri poezije – kazala je Aćimović, viši stručni saradnik Turističke organizacije RS.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazala je da bi se na ovom spisku našli i gradovi Neum, Međugorje i Bihać, ali ih nema u zvaničnim statistikama.

Kako kaže Hadžiefendić-Mešić, Neum i Međugorje definitivno spadaju u najposjećenije gradove Bosne i Hercegovine, ali zbog neprijavljivanja gostiju i niza drugih nepravilnosti, turističke zajednice nemaju tačan broj gostiju ili imaju “smiješnu” cifru posjeta koja je daleko od one realne.neum-plazaKako ističu iz Turističke organizacije RS-a, pored ovih gradova, u turističkoj ponudi RS-a u posljednjih nekoliko godina na samom vrhu nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi, lovni i ribolovni turizam, posjeta nacionalnim spomenicima kao i eko-etno ponuda.

U zemlji gdje vladaju zakoni prirode, avanturizam nije izuzetak, već pravilo. Značajne destinacije avanturističkog turizma na našim prostorima privlače sve veći broj stranih, ali i domaćih turista.

– Ljubitelji avanturističkih i ekstremnih sportova (rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning, planinarenje i dr.) mogu uživati na našim rijekama, planinama, nacionalnim parkovima. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma svakako su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, NP Sutjeska, Jahorine, Lisine, Ozrena – dodala je Aćimović.Una-Rafting-2332015

Nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska veoma su interesantne turističke destinacije. Posjetitelji ovih prirodnih oaza mogu uživati u raznovrsnim sadržajima kao što su planinarenje, šetnja uređenim pješačkim stazama, lov, ribolov.

Posjeta ovim parkovima može imati i edukativni karakter, zahvaljujući burnim dešavanjima koja su se odigrala na njihovom tlu, te spomenicima koji su danas svjedoci tih događaja.

Kada je riječ o lovnom i ribolovnom turizmu, iz Turističke organizacije RS izdvajaju jednu od najčistijih rijeka Evrope – Plivu, izuzetne bistrine, specifične boje, koja predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Upravo na ovoj rijeci od 16. do 21. 6. 2015. godine održano je 35. Svjetsko prvenstvo u “fly-fishingu”.

Posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda entiteta RS. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje, zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima, te sadržajima koji se ovdje nude, postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi.etno_selo_stanisic_992015

Bosna i Hercegovina ima turiste iz cijelog svijeta. Kako je kazala glasnogovornica Turističke zajednice KS, za prvih sedam mjeseci najveći broj turista je iz Turske, potom slijede gosti iz Hrvatske, a na trećem su mjestu gosti iz Južne Koreje. 

– Na četvrtom mjestu turisti su iz Slovenije, potom iz Srbije, a sve više gostiju nam dolazi iz SAD-a. Na sedmom mjestu ove liste nalaze se gosti iz Njemačke, na osmom mjestu su gosti iz Italije, potom iz Austrije, a deseto mjesto zauzimaju gosti iz Kuvajta – kazala je glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo te dodala da gosti iz arapskih zemalja ostaju duže u Sarajevu i da je ove godine povećan broj gostiju iz tih zemalja zbog pokretanja direktnih avionskih linija.

Također, veliki broj turista dolazi iz Kine i Japana koji imaju organizirane grupne posjete našoj državi.

– Kao i proteklih nekoliko godina najveći broj dolazaka i noćenja u RS-u, pored domaćih turista ostvaruju gosti iz regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Od ostalih zemalja treba spomenuti konstantne dolaske gostiju iz Turske, Njemačke, Austrije , Švajcarske, Italije, Rusije, Švedske i slično – kazala je Aćimović.

(S. Horman /Faktor.ba, Foto: Arhiv)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh