open-navfaktor-logo
search
"Četvorka" pregovara
Spekuliše se: Forto se vraća na čelo Vlade KS, Katica od Tegeltije dolazi ponovo u ministarsku fotelju?
Na čelo Vlade Kantona Sarajevo vraća se Edin Forto, koji je dužnost premijera KS obavljao i za vrijeme vladavine "šestorke". Barem tako tvrde izvori bliski bivšem premijeru. 
05.12.2020. u 14:37
get url
text

Novu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo čine zastupnici Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, Socijaldemokratske partije, te samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović, Aljoša Čampara i Admela Hodžić. 

Već neko vrijeme nova većina održava sastanke i pregovore u vezi s izborom i imenovanjima na premijersku, te ministarske funkcije, a kako su kazali u opticaju je više imena. 

Iako je Narod i pravda sa najvećim brojem zastupnika u Skupštini KS željela na mjesto premijera postaviti svog kandidata ipak je to mjesto, navodno, prepušteno Našoj stranci i druga prilika za vođenje Kantona data Edinu Forti.

Ranije se navodilo kako je Forto najočigledniji izbor jer je već upoznat sa procesima u Kantonu Sarajevo, te da je potrebno brzo djelovanje zbog preostale samo dvije godine mandata. 

S obzirom na mogućnost da će Forto u narednom periodu obnašati premijersku funkciju očekuje se da će na mjesto predsjedavajućeg biti imenovan Elvedin Okerić (Narod i pravda) koji je na posljednjoj sjednici Skupštine KS zauzeo mjesto Mirze Čelika. 

Među onima koji će se vratiti u Vladu KS, kako se može čuti, su NiP-ov bivši ministar Haris Bašić, Lejla Brčić iz Naše stranke, a navodno bi se u Vladu mogao vratiti i Admir Katica, bivši ministar policije i sadašnji šef Kabineta Milana Tegeltije, predsjedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. 

Među kandidatima za povratak u Vladu je i SDP-ov Adnan Šteta. Izvori iz "Četvorke" tvrde kako će SDP-u pripasti Ministarstvo rada i socijalne politike, kao i Ministarstvo zdravstva, na čijem bi čelu navodno trebao biti Haris Vranić. 

Međutim, ovo su nezvanične informacije, a "Četvorka" bi zvanično ime mandatara trebala saopćiti danas ili sutra. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.