Spektakularnom ceremonijom otvorene Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu

objavljeno: 09.02.2018. u 12:42

Spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u korejskom Pyeongchangu zvanično su otvorene 23. Zimske Olimpijske igre.

Bit će ovo treće ZOI koje će se održati na najvećem i najmnogoljudnijem kontinentu naše planete, a prije Pyeongchanga najbolje svjetske sportiste koji se takmiče u zimskim sportovima ugostila su dva japanska grada, Sapporo 1972. i Nagano 1992. godine.

Južna Koreja nije imala većih problema u izgradnji olimpijskih objekata i prateće infrastrukture. Procjenjuje se da je zemljaq domaćin Igara koje ćemo gledati u narednih 16 dana na ukupno potrošila 13 milijardi američkih dolara na organizaciju i izgradnju olimpijskih objekata.

Zimske olimpijske igre bit će ukupno sedme na kojima se pojavio olimpijski tim naše zemlje, otkako je ona stekla nezavisnost.

Nažalost tek četvero sportista predstavljat će našu državu na najvećoj smotri zimskih sportova, a zastavu Bosne i Hercegovine na svečanoj ceremoniji otvaranja nosila je Elvedina Muzaferija.

Osim mlade skijašice naš tim čine Emir Lokmić (alpsko skijanje), Tanja Karišik i Mladen Plakalović (skijaško trčanje).

Najbrojniji olimpijski tim u Pyeongchangu imaju Sjedinjene Američke Države, koje su poslale čak 242 sportista. Slijede ih Kanada sa 226 olimpijaca, te Švicarska sa 169 i "Olimpijski sportisti iz Rusije" sa 168. Njemačka stiže sa 156 sportista, Japan sa 124, dok će domaćina Južnu Koreju i Italiju predstavljati po 122 olimpijaca.

Po jednog predstavnika na ZOI imat će Azerbejdžan, Bermudi, Kipar, Ekvador, Eritreja, Gana, Hong Kong, Kenija, Kosovo, Luksemburg, Madagaskar, Malta, Porto Riko, San Marino, Singapor, Južna Afrika, Istočni Timor, Togo i Tonga.

Po prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih igara bit će podijeljeno više od stotinu kompleta medalja. U Pyeongchangu će medalje biti podijeljene na čak 102 sportska događaja.