Suprotno odredbama Aneksa B ove Strategije, Tužilaštvo BiH još uvijek nije dostavilo informacije o predmetima ratnih zločina sa takozvane "A" liste, a koji su ranije proslijeđeni entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Distrikta Brčko. Iz te institucije se, s druge strane, pravdaju tvrdnjom da informacije trebaju dostaviti posredno, preko Nadzornog tijela za praćenje Revidirane strategije, čije su formiranje, ali i struktura, također predviđeni ovim dokumentom.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara usvojilo Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, prihvaćeni zahtjevi Bošnjaka

- U cilju funkcionalnosti Nadzornog tijela i osiguranja neprekidnog rada bit će imenovani i zamjenski članovi, kao i po jedan član bez prava glasa iz Suda BiH i Tužilaštva BiH, te u svojstvu posmatrača predstavnici OSCE-a, Ureda tužioca MRMKS i Kancelarije Evropske unije – navodi se u Aneksu B Strategije.

Ministarstvo pravde BiH je, potvrdili su odgovoru na upit Faktora, pripremilo Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela, pribavilo mišljenje Ureda za zakonodavstvo, te su Prijedlog odluke dostavili Vijeću ministara BiH na usvajanje. Međutim, Prijedlog je upućen u proceduru tek 20. novembra, tri sedmice nakon isteka roka predviđenog Strategijom.

U međuvremenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) taj prijedlog nije uvrstio na dnevni red, te on još uvijek nije usvojen, a Nadzorno tijelo još uvijek nije formirano.

To Nadzorno tijelo bi, u skladu sa Prijedlogom odluke Ministarstva pravde BiH, trebali činiti članovi i zamjenski članovi ispred šest institucija, te dva člana bez prava glasa ispred Suda BiH i Tužilaštva BiH.

- Odlukom je predviđeno da Nadzorno tijelo održava sastanke jednom mjesečno, te po usvajanju Odluke ovo tijelo bi trebalo početi s radom – navodi se u odgovoru Ministarstva pravde BiH.

Da još uvijek nisu pokrenute konkretnije aktivnosti na uspostavi i djelovanju Nadzornog tijela, Faktoru je potvrđeno i iz Misije OSCE-a, institucije koja je trebala imenovati svog predstavnika koji bi imao status posmatrača.

- Do danas, Vijeće ministara BiH se nije obratilo Misiji u vezi sa Nadzornim tijelom za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Prema Revidiranoj strategiji, Vijeće ministara BiH ima obavezu da, u roku od 30 dana nakon usvajanja, to jest do kraja oktobra 2020. godine, imenuje Nadzorno tijelo. Očekuje se da će Misija imati promatračku ulogu u Nadzornom tijelu i iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo Vijeće ministara BiH da bez odlaganja imenuje Nadzorno tijelo – navodi se u odgovoru iz OSCE-a na upit Faktora.

Opstrukcije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) idu u prilog ranijim optužbama na račun političkih struktura iz entiteta RS o pokušajima svojevrsnog amnestiranja osumnjičenih ratnih zločinaca sa "A" liste.